1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Dünya fosil yakıt teşvikinden vazgeçemiyor

Dünya fosil yakıt teşvikinden vazgeçemiyor

Enerji Günlüğü -  2015 yılında verilen enerji teşviklerinin miktarının 5.3 trilyon dolar seviyesinde olması bekleniyor.IMF tarafından yayınlanan...

Dünya fosil yakıt teşvikinden vazgeçemiyor

Enerji Günlüğü -  2015 yılında verilen enerji teşviklerinin miktarının 5.3 trilyon dolar seviyesinde olması bekleniyor.

IMF tarafından yayınlanan fosil yakıt teşvikleri üzerine bir araştırmaya göre, 2009 yılında Pittsburgh’da yapılan G20 zirvesindefosilyakıt teşviklerinin terk edilmesine dair alınan karara rağmen, özellikle G20 ülkelerinde fosil yakıtlarına verilen teşvikler giderek artıyor.

Türkiye’de Kasım 2015 ayında yapılacak olan G20 öncesinde yayınlanan araştırmaya göre, 2015 yılında verilen enerji teşviklerinin miktarının 5.3 trilyon dolar seviyesinde yani başka bir deyiş ile küresel GSYİH’in yüzde 6.5 düzeyinde olması bekleniyor.

Yıllık toplam 5.3 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşen bu teşviklerin ortadan kalması ile küresel düzeyde sera gazı emisyonları yüzde 20 düzeyinde azaltılabilir. Ayrıca, bu teşviklere son vererek, yıllık hava kirliliği kaynaklı 1.6 milyon insanın erken ölümü de önlenebilecek.

REKOR G-20 ÜLKELERİNDE

Özellikle G20 ülkelerinde fosil yakıtlarına verilen teşvikler giderek artıyor. Araştırmaya göre, G20 ülkelerinde halen kömür, petrol ve doğal gaza verilen teşvikler, yıllık kişi başına 1.000 dolar civarında gerçekleşiyor.

Türkiye’de ise 2013 yılında kömür endüstrisine verilen toplam teşvik miktarı yaklaşık 730 milyon dolar oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler