1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Dünya turundaki hidrojen enerjili ilk tekne Londra’da

Dünya turundaki hidrojen enerjili ilk tekne Londra’da

Sıfır emisyonlu ‘Energy Observer’ adlı dünyanın ilk hidrojen enerjili teknesi, altı yıllık dünya turunda ilk durağı olan İngiltere’nin başkenti Londra’ya ulaştı.

Dünya turundaki hidrojen enerjili ilk tekne Londra’da

Enerji Günlüğü - Sıfır emisyonlu ‘Energy Observer’ adlı dünyanın ilk hidrojen enerjili teknesi, altı yıllık dünya turunda ilk durağı olan İngiltere’nin başkenti Londra’ya ulaştı.

Taşımacılığın geleceği nasıl olabileceğini göstermek üzere geliştirilen ve güneş panelleri ve hidrojen yakıt-batarya sistemi ile yalnızca kendi ürettiği enerjiyle çalışan ‘Energy Observer’ adlı tekne altı yıllık dünya turunun ortasında İngiltere’nin başkenti Londra’da durdu. Tekne, altı yıllık dünya turu için Fransa’nın Saint Malo limanından yola çıkmıştı.

Tekneye monte edilen güneş panelleri 28kW elektrik üreterek teknedeki bataryayı dolduruyor. Toplam 126kWh kapasiteli batarya’nın 100 kWh’i tekne için 26 kWh’i ise mürettebat için kullanılıyor. ‘Energy Observer’ adlı katamaranın en büyük enerji kaynağı ise deniz suyu. Tekne, hidrojen yakıt-batarya sistemi ile tuz ve minerallerinden arındırdığı suyun içeriğindeki oksijeni açığa çıkarıyor. Teknenin iki tarafından baskılanmış şekilde depolanan hidrojen ise katamaranı karbon açığa çıkarmadan su üzerinde yol almasını sağlıyor. Batarya yüzde 60’ın altına düştüğünde devreden çıkıyor ve hidrojen yakıt devreye giriyor.

Yaklaşık 5 milyon Euro’ya mal olan Energy Observer, tam 50 ülkeyi ziyaret edecek. Teknenin yapacağı Dünya turu kameraya kaydedilerek bir belgesel yapılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler