1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dünyanın ilk negatif emisyon santrali üretime başladı

Dünyanın ilk negatif emisyon santrali üretime başladı

Enerji Günlüğü - Havadaki karbondioksit’i yakalayıp yeraltına göndererek taşa dönüşmesini sağlayan Dünyanın ilk negatif emisyon santrali...

Dünyanın ilk negatif emisyon santrali üretime başladı

Enerji Günlüğü - Havadaki karbondioksit’i yakalayıp yeraltına göndererek taşa dönüşmesini sağlayan Dünyanın ilk negatif emisyon santrali İzlanda'da üretime başladı. 

İzlandalı şirket Reykjavik Energy’nin İzlanda’da kurduğu Hellsheidi Jeotermal Santrali, havadan CO2 yakalayıp su ile yer altına basıyor. Şirket, dünyanın ilk “Negatif emisyon” santralinde üretime başladı. Santral yılda 49,2 ton karbondioksit yakalayacak. Bu da ABD'de bir evin, Hindistan'da da 10 evin bir yılda atmosfere saldığı karbondioksit miktarı kadar.

Atmosfere saldığından daha fazlasını yokeden santral, kullandığı İsviçreli Climeworks'un modülleriyle havadaki karbondioksiti filtreler ile yakalayıp su ile zararsız minerallerle mineralize olarak taşa dönüşmesi için yerin altına gönderiyor.

Hellsheidi Jeotermal Santrali'nin karbondioksit yakalama sistemi hala deneme aşamasında. Ayrıca bu sistemin maliyeti bir sorun oluşturuyor. Climeworks sistemin verimliliğini artırsa bile, hala bir metrik ton karbondioksitin emilmesi için 100 dolar harcanması gerekiyor. Bu da toplamda hala çok büyük bir maliyete işaret ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler