1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. EBRD Türkiye`de sıfıra yakın atık hedefliyor

EBRD Türkiye`de sıfıra yakın atık hedefliyor

Enerji Günlüğü - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD),Türkiye'de atıkların en aza indirilmesi için bir program başlatıyor.Avrupa İmar ve Kalkınma...

EBRD Türkiye`de sıfıra yakın atık hedefliyor

Enerji Günlüğü - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD),Türkiye'de atıkların en aza indirilmesi için bir program başlatıyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yönetim Kurulu, daha rekabetçi kaynak-verimli bir sirküler ekonomiye doğru Türkiye'nin gelişmesine yardımcı olmak amacıyla atık yönetiminin etkili bir dönüşüm sağlaması için dünSıfıra Yakın Atık girişimini onayladı.

Atıkların en aza indirilmesini ve sanayide, endüstriyel tarımda ve belediyelerde kaynak verimliliğinin arttırılmasını amaçlayan yatırımları finanse etmek için Türkiye'de başlatılacak programı toplamda 125 milyon dolara kadar yaklaşık 12 yatırımcının finanse etmesi bekleniyor. EBRD'nin fonları, düşük karbon teknolojilerini ve sera gazı salınımını düşürmeyi teşvik eden ve İklim Yatırım Fonu'nun bir destek penceresi olan, Temiz Teknoloji Fonu'ndan alınacak 20 milyon dolar finansman ile tamamlanacak.

Avrupa Birliği de Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) ile birlikte 2 milyon Euro ile, atığın en aza indirilmesi, ürün yaşam döngüsünün değerlendirilmesi ve atıktan enerji üretimi imkânlarını açmak amacıyla geliştiricilere taslak çizip teknik danışmanlık sağlamak için destek verecek.

Bu atık geri dönüşüm altyapısı, biyokütle ve biyogaz tesislerini, ambalaj atığı azaltan teknolojileri ve enerji yoğunluklu sektörlerde alternatif yakıtların kullanımını finanse edecek.

EBRD 2009 yılında Türkiye'de yatırım yapmaya başladı ve şu anda İstanbul, Ankara ve Gaziantep'teki ofislerin bu işi yürütüyor. Sadece 6 yıl içerisinde Banka Türkiye'de altyapı, enerji, endüstriyel tarım, sanayi ve finans konusunda 150'den fazla projeye 5.5 milyar Euroyatırımda bulundu. Ayrıca diğer finans kaynaklarından bu girişimler için yaklaşık 12 milyar Euro harekete geçirildi. 2014 yılında Türkiye 1.4 milyar Euro değerinde yeni yatırımlar ile birlikte EBRD'nin önde gelen alıcı ülkesi oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler