1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EBRD’den TANAP’a 500 milyon dolar kredi!

EBRD’den TANAP’a 500 milyon dolar kredi!

Enerji Günlüğü - Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD), TANAP gaz boru hattı projesi için Azerbaycan Güney Gaz Koridoru şirketine 500 milyon...

EBRD’den TANAP’a 500 milyon dolar kredi!

Enerji Günlüğü - Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD), TANAP gaz boru hattı projesi için Azerbaycan Güney Gaz Koridoru şirketine 500 milyon dolarlık kredi sağlanmasını onayladı.

Trans Anadolu Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için önemli bir gelişme yaşandı. Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yönetim Kurulu, Güney Gaz Koridoru (SGC) boyunca Hazar Denizi'nden Avrupa'ya kadar önemli enerji kaynaklarının finanse edilmesine yardımcı olacak ve enerji güvenliğine ve çeşitliliğe önemli katkılar sağlayacak 500 milyon ABD doları tutarındaki bir bölgesel projeyi bugün onayladı.

EBRD’den yapılan açıklamaya göre bu kararla Türkiye üzerinden geçen Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TANAP) tamamlanmasına fon sağlanacak. Açıklamada TANAP, Avrupa'nın enerji güvenliğini güçlendirecek, birbirine bağlılığı ve açık gaz piyasalarını geliştirecek güney gaz koridorunun önemli bir parçası olarak nitelendirilirken, “Aynı zamanda, eski kömürle çalışan elektrik santrallerinin ikame edilmesi yoluyla önemli miktarda CO2 azaltımı elde etmenin yanı sıra Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa'daki tüketiciler için daha iyi bir enerji arzı karışımı sağlamaya yardımcı olacaktır” ifadesi kullanıldı.

Banka'nın projedeki katılımı en yüksek çevresel standartlara uymayı garanti edecek ve güney gaz koridorunun tüm paydaşlarıyla kapsamlı diyalogu sürdürmeye izin verecektir.

Güney Gaz Koridoru, altı ülke vasıtasıyla yürütülen ve toplam maliyeti 40 milyar ABD doları olan 3 bin 500 kilometrelik bir gaz boru hattı altyapı yatırımlarını içeriyor. Güney Gaz Koridoru’nun ana bileşenlerini ise Azerbaycan'daki Şah Deniz offshore doğal gaz sahası, Azerbaycan ve Gürcistan'daki Güney Kafkasya Boru Hattı, Türkiye'deki TANAP ile Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya üzerinden geçen Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) oluşturuyor. İlk yıllık üretim kapasitesi, bölgedeki 10 milyondan fazla hanenin yıllık enerji tüketimine eşit, 16 milyar metreküp olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler