1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EBRD’den TAP kredisine onay

EBRD’den TAP kredisine onay

Enerji Günlüğü - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Azeri doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Trans Adriyatik Boru...

EBRD’den TAP kredisine onay

Enerji Günlüğü - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Azeri doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) için 500 milyon euroluk krediyi onayladı. 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yönetim Kurulu Azerbaycan'ın Şah Deniz II sahasından çıkacak doğal gazı TANAP sonrasında Yunanistan, Arnavutluk üzerinden İtalya'ya taşıyacak olan Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı projesi için 500 milyon euroluk krediyi onayladığını açıkladı. 

Banka, TAP projesinin Avrupa Birliği ve Enerji Topluluğu'nun öncelikleri arasından olduğunu belirtti. 878 km uzunluğundaki boru hattı Türkiye-Yunanistan sınırında başlayacak, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi'ni geçtikten sonra İtalya'nın güneyinde sona erecek. EBRD, TANAP projesi için de 500 milyon euroluk krediyi Ekim ayında onayladığını açıklamıştı.

Azerbaycan'daki Shah Deniz II sahasından çıkarılacak doğalgazı Avrupa'ya taşıyacak yaklaşık 878 km uzunluğundaki TAP, Türk-Yunan sınırındaki Trans Anadolu Boru Hattı’na (TANAP) bağlanacak. TAP’ın Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Hırvatistan’ın da aralarında bulunduğu diğer bazı Güneydoğu Avrupa ülkelerine gaz tedarikini de kolaylaştırabileceği belirtiliyor. Ayrıca TAP'ın İtalya'daki kara hattı, Hazar doğalgazının Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre ve Avusturya gibi Avrupa’nın önemli pazarlarına taşınmasına da imkan sağlayabileceği vurgulanıyor. TAP’ın ortakları BP (% 20), SOCAR (% 20), Snam (% 20), Fluxys (% 19), Enagás (% 16) ve Axpo'dan (% 5) oluşuyor.
Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler