1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ediboğlu: IŞID petrolü Türkiye üzerinden satılıyor

Ediboğlu: IŞID petrolü Türkiye üzerinden satılıyor

Enerji Günlüğü -CHP eski Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, IŞID petrolünü Kuzey Iraklı ve Türk işadamlarının pazarladığını söyledi.CHP eski...

Ediboğlu: IŞID petrolü Türkiye üzerinden satılıyor

Enerji Günlüğü -CHP eski Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, IŞID petrolünü Kuzey Iraklı ve Türk işadamlarının pazarladığını söyledi.

CHP eski Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu Sputnik'e yaptığı değerlendirmelerde IŞID terör örgütünün Suriye Rakka'da elinde tuttuğu petrol yataklarından çıkardığı petrolünIŞİD ve Barzani'ye yakın birtakım isimlerle birlikte bazı Türk işadamlarının da içinde olduğu bir çete tarafından pazarlandığını ifade etti.

Ediboğlu, "Bunu ben zamanında gündeme getirdim. BM Güvenlik Konseyi'ne rapor da edildi. Hatta bu konuda BM Güvenlik Konseyi'ninsoruşturmaları olduğunu da biliyorum. IŞİD o petrolü çıkarıyor, Kerkük'te Barzani'ye yakın bazı iş adamları aracılığıyla oradan da Türkiye üzerinden… Geçen senelede yaptığım bir araştırmada yılda 800 milyon dolar, daha sonra bunun 1-2 milyar dolara ulaştığı iddiaları var,petrolün satıldığı, Türkiye üzerinden satıldığı iddiaları vardı. Bu iddialar üzerine ciddi soruşturmalar yapıldı, yapılmaya da devam ediliyor. Hatta 27 tane Türk ve Kuzey Iraklı işadamının doğrudan bu ticaretin içinde olduğu söyleniyor. Irak merkezi yönetimi bu konuda müdahalede bulundu. Herhalde BM bu isimleri onlara verdi, Türkiye'ye de vermiş olması lazım." dedi.

ENERJİ BAKANLIĞINDAN GARİP YANIT

Bu iddiaları milletvekili olduğu dönemde Enerji Bakanlığı'na sorduğunu anlatan Ediboğlu, çok garip bir yanıt aldığını söyledi. Ediboğlu, Enerji Bakanı'nın, "Biz Kuzey Irak'tan petrol alıyoruz, o petrolün içerisine başka petrolün karıştırılıp karıştırılmaması bizi ilgilendirmez, bu onların sorunu" gibi bir yanıt verdiğini ifade etti. Ediboğlu, "Irak merkezi yönetimi, BM'nin soruşturduğu bu konuyla ilgili olarak bir soruşturma yaptı geçen sene ve çok sayıda petrol ticareti yapan Kürt işadamını gözaltına aldı. Ancak IŞİD'e çok büyük finans desteği sağlayan bu petrol ticareti devam ediyor. Türkiye üzerinden Akdeniz'e oradan da çeşitli ülkelere satıldığı bilgileri var" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler