1. HABERLER

  2. PETROL

  3. EIA: Türkiye kaya gazı konusunda dünyanın hatırı sayılır ülkelerinden

EIA: Türkiye kaya gazı konusunda dünyanın hatırı sayılır ülkelerinden

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan raporda Türkiye, kaya gazı konusunda dünyanın hatırı sayılar ülkeler arasında gösterildi.

EIA: Türkiye kaya gazı konusunda dünyanın hatırı sayılır ülkelerinden

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan raporda Türkiye, kaya gazı konusunda dünyanın hatırı sayılar ülkeler arasında gösterildi.

EIA'nın raporunda, Güneydoğu Anadolu havzasında Dadaş ile Trakya havzasında Hamitabat formasyonlarında çıkarılabilir kaya gazı miktarı 680 milyar metreküp olarak verildi. Bu miktar Türkiye’nin bugünkü yıllık tüketimi (46 milyar metreküp) esas alınırsa yaklaşık 14-15 yıllık bir tüketime denk düşüyor. Bu gelişmeler üzerine , Türkiye de henüz mevcut kaya gazı rezervlerinin belirlenmesi ve 2020'den önce piyasaya sokulması için atağa geçti. TPAO ile dev petrol şirketleri Shell, TransAtlantic ve Valuera sismik çalışmalar başlattı. Diyarbakır Sarıbuğday-1 kuyusunda yapılan sondaj çalışmalarında 3 bin 850 metreye ulaşıldı. Sondajın 4 bin 500 metrede sonuç vereceğini belirten Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve Shell yetkilileri, son 650 metrelik bölümün yakında tamamlanacağını ve Türkiye’nin enerji üretimiyle ilgili tarihi bir dönemin başlayacağını belirtiyor.

Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artış, dünyanın en güçlü ekonomilerini de alternatif enerji arayışına yöneltti. Geçtiğimiz yıl dünyada açılan toplam yaklaşık 49 bin kuyunun (petrol ve gaz) 45 bini ABD’deydi. Bugün Çin’de kaya gazı için açılan yaklaşık 10 kuyu var. Avrupa’da kaya gazı denince ilk akla gelen ülke olan Polonya’da kaya gazı için açılan kuyu sayısı 34, hidrolik çatlatma yapılan kuyu sayısı sadece 5. Almanya’da açılan kaya gazı kuyu sayısı 3, Britanya’da ise sadece 1. ABD’nin ise son 10 yılda yaptığı çalışmaların sonucunda, Texas’ta 2010 yılında 51 milyar metreküp doğalgaz ürettiği biliniyor. Teksas’ta kaya gazı çıkarma ve işletmesinde istihdam edilen personel sayısı ise 12 bin kişi. 2000 yılında sadece 9 milyar metreküp olan ve toplam üretimin yüzde 1.6'sına denk düşen kaya gazı üretimi, 2012 yılında toplam üretimin yüzde 34'üne, 230 milyar metreküpe ulaştı. Kaya petrol üretiminin de etkisiyle ABD geçtiğimiz ay 1997'ten beri ilk defa olarak ithal ettiğinden fazla petrol üretmeyi başardı. Bu gidişat toplam ham petrol ithalinin beşte birini Irak ve Suudi Arabistan’dan yapan ABD’nin Orta Doğu’ya olan ekonomik bağımlılığını azaltacak.

Önceki ve Sonraki Haberler