1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ekim’de 78 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Ekim’de 78 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Ekim ayında 78 enerji yatırımına teşvik belgesi, 67 enerji projesinin belgesine ise vize verildi. Madencilikte de 12 proje teşvik belgesi aldı. 

Ekim’de 78 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Enerji Günlüğü - Ekim ayında 78 enerji yatırımına teşvik belgesi, 67 enerji projesinin belgesine ise vize verildi, bir teşvik belgesi ise iptal edildi. Madencilikte de 12 proje teşvik belgesi aldı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2019 yılının Ekim ayında çeşitli sektörlerde toplam 637 projenin yatırım teşvik belgesi almaya hak kazandığını duyurdu. Teşvik verilen projelerden 78’i enerji sektörüne; 12’si ise madenciliğe yönelik projeler oldu. Ekim 2019’da yatırım teşvik belgesi alan projelerin toplam yatırım tutarı ise 10.419.058.109 TL oldu. Yatırım teşvik belgesi alan projeler tamamlandığında toplam 23.014 kişi için yeni istihdam imkânı yaratılmış olacak. 2019 yılının Ekim ayında enerji sektöründe 67 projenin de tamamlama vizesi yapıldı. Bir projenin teşvik belgesi ise iptal edildi.

Madencilik sektöründe yatırım teşvik belgesi alan projelerden en yüksek yatırım tutarı olanı, 42.695.512 TL ile yerli sermayeli Çiftay İnşaat Taahhüt ve Ticaret AŞ’nin, Elazığ’da bulunan, 54.000ton/yıl kapasiteli, bölgesel öncelikli, komple yeni yatırım niteliğindeki demir konsantre üretim projesi oldu. Projeye verilecek teşvik paketi; %80 vergi indirimi, %40 yatırım katkı oranı, faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği ve KDV istisnasını kapsıyor. 

EN YÜKSEK TEŞVİK AKMERCAN DOĞALGAZ AŞ’NİN PROJESİNE
Enerji sektöründe ise teşvik belgesi verilen projeler arasında yatırım tutarı en yüksek olan proje, 320.060.000 TL ile Akmercan Muğla Doğalgaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Muğla’da gerçekleştireceği, 50 kişilik yeni istihdam yaratacak olan, komple yeni yatırım nitelikli, doğalgaz dağıtım projesi oldu. Akmercan Doğalgaz AŞ’nin projesine verilen teşvik paketinde sadece KDV istisnası bulunuyor. 

AKMERCAN SİNOP’UN PROJESİ İKİNCİ OLDU
Akmercan Doğalgaz AŞ’nin projesini; Akmercan Sinop Doğalgaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından Sinop’ta gerçekleştirilecek olan 300.185.000 TL yatırım tutarına sahip, komple yeni yatırım nitelikli, gaz yakıtların dağıtım hizmetleri projesi takip etti. Akmercan Sinop Doğalgaz AŞ’nin teşvik paketi de sadece KDV istisnasını kapsıyor. 

ÜÇÜNCÜLÜK ARES ELEKTRİK’İN PROJESİ’NE
242.025.546 TL’lik yatırım tutarıyla Ares Elektrik Üretim AŞ’ye ait komple yeni yatırım nitelikli, Van’da kurulacak olan, 53,20MW gücündeki rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim projesi (RES), enerji sektöründe yatırım teşvik belgesi alan yatırım tutarı en yüksek üçüncü proje oldu. Ares Elektrik AŞ’nin teşvik paketinde ise 10 yıl gelir vergisi stopajı desteği, gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. 

Bakanlık, enerji sektöründe 67 projenin yatırım teşvik belgeleri için de tamamlama vizesi yaptı. Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim AŞ’nin Ankara’da inşaatı süren 500MW/yıl kapasiteli, yabancı sermayeli, komple yeni yatırım nitelikli, 1.547.518.998 TL sabit yatırım tutarlı fotovoltaik güneş paneli üretim projesi için verilen yatırım teşvik belgesi ise yabancı ortak Hanwha hisselerinin tümünün Kalyon AŞ'ye devredilmesinden sonra, iptal edildi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler