1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ekonomik endişeler ABD’de petrol talebini zayıflatabilir

Ekonomik endişeler ABD’de petrol talebini zayıflatabilir

Enerji Günlüğü - Batı Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatının geçen hafta yüzde 1,4 düşmesi akaryakıt talebi yükselme beklentisine darbe vurdu. Batı...

Ekonomik endişeler ABD’de petrol talebini zayıflatabilir

Enerji Günlüğü - Batı Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatının geçen hafta yüzde 1,4 düşmesi akaryakıt talebi yükselme beklentisine darbe vurdu. 

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), ABD’de sondaj yapan kule sayısının yükselmesi ve beklentilerden zayıf gelen tarım dışı istihdam verisinin etkisiyle haftayı yüzde 1,4 aşağıda tamamlayarak ABD’de yaz tatil döneminde yükseleceği ön görülen akaryakıt talebi ile ilgili endişe yarattı.

ABD’de petrol fiyatları, ülkede faaliyet gösteren sondaj kulesi sayısının 3 Haziran’da sona eren haftada 9 yükselerek 325’e ulaşmasının ardından yüzde 1’den fazla düşüş gösterdi. Baker Hughes tarafından açıklanan veri, sondaj kulesi sayısının Aralık 2015’ten bu yana en büyük haftalık yükselişi kaydettiğini ortaya koydu. 

Analistler yükselişte kısa bir süre için varil başına 50 doların üzerinden işlem gören petrol fiyatlarının etkili olduğunu belirtse de ABD’de aylık olarak açıklanan ve beklentilerin altında kalan tarım dışı istihdam verisi söz konusu trendi baltalayacak gibi görünüyor. ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı veriye göre tarım dışı istihdam Mayıs’ta 38 bin artış göstererek Eylül 2010’dan bu yana en zayıf yükselişi kaydetti. Ekonomistler 164 binlik bir artış öngörüyordu.

ABD petrol üretimindeki genel düşüş, küresel arz fazlası sorununun ortadan kaldırılmasında en önemli faktör olarak görülüyor. Öte yandan fiyatların varil başına 50 dolara yakın bir aralıkta seyrettiği bir dönemde ülkede faaliyet gösteren sondaj kulesi sayısının sert şekilde artması ABD’de üreticilerin esnek olduğunun göstergesi niteliğinde.

Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 55 sent düşerek varil başına 48.62 dolardan kapanış yaptı. Fiyatlar geçen üç haftada kaydedilen yükselişin ardından bu hafta yüzde 1.4 geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 33 altında seyretti.

Ağustos vadeli Brent (Avrupa gösterge petrolü) petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 40 sent veya yüzde 0.8 düşüş ile varil başına 49.64 seviyesinde kapandı.  

Güneş DOĞAN

ABD'DE SONDAJ KULE SAYISINDA YILIN İKİNCİ ARTIŞI

 

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler