1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. El değiştiren şirketlerde lisans başvurularına yeni düzenleme

El değiştiren şirketlerde lisans başvurularına yeni düzenleme

EPDK şirketlerde birleşme, bölünme veya pay devri işlemlerinin ardından yapılacak lisans başvuru işlemlerine bazı yeni zorunluluklar getirdi. 

El değiştiren şirketlerde lisans başvurularına yeni düzenleme

Enerji Günlüğü - EPDK şirketlerde birleşme, bölünme veya pay devri işlemlerinin ardından yapılacak lisans başvuru işlemlerine bazı yeni zorunluluklar getirdi. 

Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmeliğin “Önlisans başvurularının değerlendirilmesi” başlıklı 15. Maddesinin 6. Fıkrasının (b) bendi değişiklikle; daha önce sadece başvuru sahibinden değerlendirme için istenebilen belgelerin, başvuru sahibinden veya ilgili kurum ve kuruluşlardan da istenebileceği hükme bağlandı. 

ONAYSIZ PAY DEVRİ DURUMUNDA CEZAİ HÜKÜMLER
“Lisans bedelleri” başlıklı 43. Madde’ye ise 16’ıncı ve 17’nci fıkraların eklenmesiyle aşağıdaki cezai hükümler getirildi. 

“Pay devirleri” başlıklı 57’nci maddenin ikinci fıkrası kapsamında; onay alınması gerektiği halde onay alınmadan gerçekleştirilen ya da onay verilen veya onaya tabi olmayan ortaklık yapısı değişiklikleri kapsamında yapılması gereken lisans tadil başvurularının; onay alınması gerektiği halde onay alınmadan gerçekleştirilen ortaklık yapısı değişiklikleri için değişikliğin gerçekleştiği takvim yılı içinde, diğerleri için ilgili hükümde belirlenen sürelerin bittiği takvim yılı içinde başvuru yapılması halinde tadil bedeli üç kat, sonraki her bir takvim yılı için ilave bir kat olarak uygulanacak.

“Birleşme ve bölünme” başlıklı 59’uncu maddenin onuncu fıkrası kapsamında ilgili tüzel kişinin kendisine tanınan süre içerisinde birleşme veya bölünme işlemini tamamlaması ancak yükümlülüklerini süresi içinde tamamlamaması halinde ise lisans alma bedeli bir katı artırılarak uygulanacak.

ŞİRKETİ KONTROL EDENİN HİSSE ORANI GÖZETİLMEYECEK
Yönetmeliğin “Dolaylı pay sahipliği” başlıklı 51. Maddesinin 1. Fıkrasında “Lisans sahibi veya lisans başvurusunda bulunmuş bir tüzel kişiyi kontrol eden gerçek veya tüzel kişilerden her birinin, o tüzel kişilikte yüzde yüz oranında dolaylı paya sahip olduğu kabul edilir” hükmünü getiren (c) bendi yürürlükten kaldırıldı. 

BİRLEŞMELERDE ÖNCE LİSANS BEDELİ ÖDENECEK
Yönetmelikteki “Birleşme ve bölünme” başlıklı 59. Maddenin 10. Fıkrasında yapılan değişiklikle; birleşme veya bölünme işlemlerinin ardından herhangi bir yükümlülük öngörülecek olursa, eskisinin devamı mahiyetinde lisans yenileme işleminin tamamlanması için lisans alma bedelinin ödenmesi ön koşul olarak vurgulandı. Mücbir sebepler nedeniyle yükümlülüklerin yerine getirilememesi durumunda ise onay işlemi, Kurul’un iptal kararına gerek olmaksızın, süre sonunda kendiliğinden hükümsüz hale gelecek.

Önceki ve Sonraki Haberler