1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elder’den kademeli elektrik tarifesi açıklaması

Elder’den kademeli elektrik tarifesi açıklaması

Elder, 2021 Aralık ayına ait elektrik tüketimlerinin bir önceki dönemin tarifeleriyle faturalandırılırken 2022 Ocak ayına ait tüketimlerin kademeli tarifeyle fiyatlandırıldığını açıkladı.

Elder’den kademeli elektrik tarifesi açıklaması

Enerji Günlüğü - Elder, yıl başı itibariyle kademeli elektrik tarifelerinin devreye girdiğini hatırlatarak, daha öncesini de kapsayan faturalarda eski ve yeni tarifelerin birlikte ele alındığını açıkladı.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder), 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren devreye giren kademeli elektrik tarifesi ve enerji piyasalarındaki gelişmelerle ilgili bir basın açıklaması yaptı.  Açıklamada kademeli elektrik tarifesi uygulamasıyla günlük ortalama 5 kilovatsaat ve altındaki tarifelere maliyetlerin düşük olarak yansıtılarak, dünya genelinde artan enerji maliyetlerinden vatandaşların korunmasının amaçlandığı kaydedildi. 

Açıklamada, “Uygulamanın 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmesi nedeniyle, söz konusu gruba dahil tüketicilere ait faturalarda tüm tüketimler her koşulda kademeli olarak gösterilmektedir. 1 Ocak 2022 tarife değişikliği sonrası sayaç okuması yapılan ve tüketim periyodu kısmen 31 Aralık 2021 ve öncesini kapsayan tüketicilerin faturalarında eski ve yeni tarifeler birlikte dikkate alınmaktadır. 2021 Aralık ayına ait tüketimler bir önceki dönemin tarifeleriyle faturalandırılırken 2022 Ocak ayına ait tüketimler mevcut (cari) dönemin tarifeleriyle kademeli olarak fiyatlanmaktadır. Bu uygulama EPDK tarafından belirlenmiş usul ve metodoloji kapsamında yapılmaktadır. Faturaları hakkında detaylı bilgi ihtiyacı olan tüm müşteriler elektrik tedariki yaptıkları şirketlerin çağrı merkezlerinden istedikleri zaman bilgi alabilirler” denildi.

DAĞITIM VE TEDARİK ŞİRKETLERİNİN FAHİŞ KAR ETMELERİ MÜMKÜN DEĞİL

Elektrik Dağıtım Şirketlerinin gelirlerinin 5 yıllık dönemler için sabit ve TÜFE endeksli, Görevli Tedarik Şirketlerinin gelirlerinin ise elektrik tedarik maliyetleri üzerinden %2,38 olarak belirlendiği belirtilen açıklamada, “Dolayısıyla EÜAŞ tarafından Elektrik Dağıtım ve Görevli Tedarik Şirketlerine düşük fiyatlı elektrik satılması suretiyle bu şirketlerin fahiş karlar elde etmeleri mümkün değildir” denildi.

ŞİRKETLERİN FAALİYETLERİ DÜZENLEMEYE TABİİ

Elektrik Dağıtım ve Görevli Tedarik Şirketlerinin faaliyetlerinin tamamen düzenlemeye tabii olduğu ifade edilen açıklamada şu noktalara dikkat çekildi:

"Elektrik Dağıtım ve Görevli Tedarik Şirketleri faaliyetleri, özel sektör marifetiyle yürütülen kamu hizmeti niteliğindedir.

Bu faaliyetler tamamen düzenlemeye tabi olup, bu şirketlerin gelirleri; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından, rasyonel maliyetler hesaplanarak, tüketici faydası gözetilerek şeffaf bir şekilde beş yıllık dönemler için belirlenmektedir.

Tüketici memnuniyeti, hizmet ve şebeke kalitesi odağında bu şirketlere verilen hedefler, her dönem daha zorlayıcı bir şekilde güncellenmektedir.

Bu düzenlemeler ve ilkeler çerçevesinde:

Elektrik Dağıtım ve Görevli Tedarik Şirketleri fiyat belirleyemezler, fiyat artışı talebinde veya önerisinde bulunamazlar, faturalara herhangi bir bedeli keyfi bir şekilde yansıtamazlar, fatura kalemlerinde herhangi bir oynama yapamazlar. Aksi halde bu şirketlere lisans iptali dahil ağır cezalar uygulanmaktadır.

Fiyat tarifeleri EPDK tarafından tüm değer zincirindeki maliyetlere bakılarak üçer aylık dönemlerde belirlenmekte ve kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmaktadır.

EPDK tarifeleri belirlerken şirketlerin özelleştirme için ödedikleri bedeller için hiçbir şekilde karşılık ayırmaz ve döviz kurlarındaki değişimleri hiçbir şekilde dikkate almaz."

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler