1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik dağıtıcıları satınalma ihalelerinde EPDK’ya dosya sunacak

Elektrik dağıtıcıları satınalma ihalelerinde EPDK’ya dosya sunacak

Elektrik dağıtım şirketleri, yapım, mal veya hizmet alım ihaleleri yaparken hazırlayacakları dosyayı önce EPDK’ya sunacaklar. 

Elektrik dağıtıcıları satınalma ihalelerinde EPDK’ya dosya sunacak

Enerji Günlüğü - Elektrik dağıtım şirketleri, yapım, mal veya hizmet alım ihaleleri yaparken hazırlayacakları dosyayı önce EPDK’ya sunacaklar. 

Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Satın Alma ve Satış İşlemleri Uygulama Yönetmeliği, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlandı. Yönetmelik 01 Ocak 2021 tarihinden itibaren yürürlük kazanacak. 

Yönetmelik; 4374 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi olmayan elektrik dağıtım şirketlerinin dağıtım faaliyeti kapsamında yapacağı her tür yapım işleri, mal ve hizmet alımı ile varlık satışı işlerinde şeffaflığı, rekabeti, eşit muameleyi, isteklilerin ticari sırlarının gizliliğini, denetlenebilirliğini ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak üzere uygulayacakları esasları belirlemeyi amaçlıyor. 

250 BİN LİRANIN ALTINDAKİ ALIMLAR KAPSAM DIŞI

Yönetmeliğe göre 250.000 lira ve üzerinde değere sahip yapım, mal ve hizmet alımları Yönetmelik kapsamında belirlenen kurallarla yapılabilecek. 

ArGe harcamaları; toplantı organizasyonları, reklam, eğitim ve sağlık giderleri, sigorta masrafları, müşavirlik hizmeti alımları, tahsilat hizmeti alımları, personel yemeği mal ve hizmet alımları, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili malzeme alımları Yönetmeliğin kapsamı dışında sayılacak. 

Dağıtım şirketleri, dağıtım faaliyeti kapsamında gerçekleştirecekleri ticari işlerde şeffaflığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenilirliği, gizliliği, denetlenebilirliği ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla yükümlü olacaklar. 

İHALE PROSEDÜRÜ HAZIRLANIP EPDK’YA SUNULACAK

Bu çerçevede elektrik dağıtım şirketleri yapım, mal ve hizmet alımı ile varlık satışı işlerine esas yapılacak satın alma, satma ile ihale süreç ve işlemlerini kapsayan satın alma, satma ve ihale prosedürlerini Yönetmeliğe uygun olarak hazırlayacaklar ve EPDK’ya sunacaklar. 

Dağıtım şirketleri EPDK’ya sundukları satın alma, satma ve ihale prosedürlerine uymak zorunda olacaklar.

SÖZLEŞMELER YATIRIM TAVANININ %10’UNU AŞAMAYACAK

Tek bir sözleşmeye bağlanacak olan işlerin üst limit tutarı, her bir sözleşme yılı için uygulama dönemine ait ilk onaylı yatırım planında yer alan yıllık yatırım tavanının %10’unu aşamayacak. Bu oran kapsamında hesaplanan tutarın 30.000.000 TL’nin altında olması halinde de üst limit tutarı her bir sözleşme yılı için 30.000.000 TL olarak kabul edilecek. 

Sözleşme süresi bir yıldan fazla olduğu durumdaysa üst limit tutarı, her sözleşme yılı için uygulanması gereken üst limitlerin toplamı olarak uygulanacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler