1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Elektrik fiyatında doğalgaz patlaması

Elektrik fiyatında doğalgaz patlaması

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) ​Gaz yetersizliği gerekçesiyle enerji santrallerine verilen doğalgazın kısılması, spot elektrik fiyatlarını yüzde...

Elektrik fiyatında doğalgaz patlaması

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) ​Gaz yetersizliği gerekçesiyle enerji santrallerine verilen doğalgazın kısılması, spot elektrik fiyatlarını yüzde 75 arttırdı. 

BOTAŞ’ın doğalgaz kısıntısına gitmesi, elektrik ticareti sektörünü sarstı. Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren enerji borsası, gün öncesi piyasasında elektrik fiyatlarına sert şekilde yansıdı. 

Enerji borsası gün öncesi piyasasında 15 Aralık 2015 tarihi için oluşan megavatsaat başına elektrik fiyatı 350 TL seviyesine dayandı. Spot piyasada en yüksek piyasa takas fiyatı gaz kısıntısı öncesinde 200 TL’ye yakın seviyelerde hareket ediyordu. 

ELEKTRİK TİCARETİ İMKANSIZLAŞTI 

Elektrik ticareti sektörü, gaz kısıntısının yol açtığı fiyat artışları nedeniyle teyakkuzda. Ancak sektör oyuncularını tedirgin eden fiyatın yükselmesinden çok, belirsizlik. 

Sektör temsilcileri, doğalgaz kısıntısının süresinin ve miktarının belirsiz bırakılmasının, elektrik piyasasında öngörülebilirliği ortadan kaldırdığına dikkat çekiyor. Bu durumda elektrik piyasası oyuncularının ikili anlaşmalar yoluyla satış yapmaları da imkansız hale gelmiş durumda. 

BASINÇ NORMALE DÖNSE DE GAZ AÇILMIYOR

Bir elektrik ticareti yetkilisi, BOTAŞ’ın doğalgaz kısıntısına ilişkin bir takvim açıklaması gerektiğini söyledi. Doğalgaz iletim sisteminde basıncın düşmesi halinde gaz kısıntısına gidilebileceğini kaydeden yetkili “Ancak gördüğümüz kadarıyla sistemdeki basıncın normale döndüğü dönemlerde de bu kısıntıya son verilmiyor. Yani biraz keyfilik var gibi görünüyor. Oysa sektördeki oyuncular fiyatların düşmesi ya da yükselmesinden çok, istikrara ihtiyaç duyuyor” dedi.  

Elektrik fiyatları 400 TL’ye dayandı sektör teyakkuzda!

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler