1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Elektrik fiyatlarındaki gaz patlaması bastırıldı!

Elektrik fiyatlarındaki gaz patlaması bastırıldı!

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA - ÖZEL) Doğalgaz yetersizliği yüzünden elektrik piyasasında yaşanan aşırı fiyat artışları bastırıldı. Kamunun elindeki...

Elektrik fiyatlarındaki gaz patlaması bastırıldı!

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA - ÖZEL) Doğalgaz yetersizliği yüzünden elektrik piyasasında yaşanan aşırı fiyat artışları bastırıldı. Kamunun elindeki kapasiteler maliyet faktörü dikkate alınmaksızın tam anlamıyla devreye sokulunca dün bazı saat dilimlerinde 1900 TL’ye yükselen gün öncesi piyasasındaki elektrik fiyatları, bugün 235 TL/MWh ve altındaki seviyelere çekildi. 

Aşırı soğukların yol açtığı yüksek doğalgaz talebinin karşılamamaması sonucu enerji sektöründe yaşanan krizle ilgili yeni gelişmeler yaşandı. DÜNYA Gazetesi’nin dün manşetine taşıdığı, Enerji Günlüğü’nün de yakından takip edip gelişmeleri yansıttığı elektrik piyasasındaki aşırı fiyat yükselişine enerji yönetiminden müdahale geldi. 

KAMU SANTRALLERİ DEVREDE

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) yönettiği enerji borsasındaki elektrik piyasasında bazı saat dilimlerinde 2 bin TL’ye dayanan gösterge fiyatlar bugün 235 TL sınırının altına çekildi. 

Fiyatların düşüşünde, Elektrik Üretim AŞ’nin kontrolündeki santrallerin tam kapasiteyle devreye sokulması etkili oldu. Kamunun elindeki tüm elektrik üretim kapasitesi, tek bir işletme mantığı ile yüzde 100 devreye sokuldu. Kamudaki en ucuza üretim yapan santrallerle elektriği pahalıya mal eden tesisler aynı havuzda eritilince, piyasa ortalamalarını aşağıya çekebilecek, hatta belirleyebilecek bir fiyat seviyesi yakalandı. 

“FIRSATÇILAR”A “AYNI GEMİDEYİZ” MESAJI

Bu arada, ithal kömürle çalışan özel sektör elektrik üreticilerine de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan uyarı mesajları gitti. Söz konusu enerji aktörlerine, “fırsatı ganimet bilmeyin, herkes aynı gemide, sisteme vereceğiniz zarar sizi de batırır” mesajı verildi.

Bu sayede sektörde baz fiyatlar 200 TL civarına geriledi. Özel sektör üreticileri de üretim dışı kalmamak için, düşük karlarla da olsa üretimde kalıp sisteme enerji vermeyi kabullendi. Böylece önceki gün bazı saat dilimleri için 1900 TL/MWh seviyesine kadar yükselen, günlük ortalamada ise 586 TL/MWh’ın üzerine çıkan fiyatlar dün 235 TL’nin altına geriledi. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / ÖZEL

Önceki ve Sonraki Haberler