1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik iletiminde OSB`lere tanınan muafiyetler artırıldı

Elektrik iletiminde OSB`lere tanınan muafiyetler artırıldı

Enerji Günlüğü - Organize Sanayi Bölgeleri'ne (OSB) elektrik hizmetlerindeki ücretlendirmeler konusunda tanınan muafiyetler artırıldı. Enerji Piyasası...

Elektrik iletiminde OSB`lere tanınan muafiyetler artırıldı

Enerji Günlüğü - Organize Sanayi Bölgeleri'ne (OSB) elektrik hizmetlerindeki ücretlendirmeler konusunda tanınan muafiyetler artırıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Perakende Satış Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar'da (Usul ve Esaslar) bazı değişikliklere gitti. Usul ve Esaslar'ın 26'ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yapılan değişikliklerle, Organize Sanayi Bölgeleri'ne tanınan muafiyetlere yenileri eklendi.

NE SAĞLADI?

Geçmiş uygulamada, müstakil fider ile mülkiyeti ve işletmesi kendisine ait hatlarla şebekeye bağlı olan tek bir tüzel kişi durumundaki OSB'ler 36 kV ve altı gerilim seviyesinden bile olsa TEİAŞ ile anlaşma imzalarsa sadece iletim kaleminden muaf tutuluyordu. Yeni düzenlemeyle bu durumdaki OSB'ler iletim müşterisi olarak tanımlandı ve 1'nolu tarifeden enerji alır hale geldi. Bu sayede iletimin yanı sıra k/k, dağıtım, güç bedeli, güç aşım bedeli, kayıp bedelleri de OSB'lerin muaf tutulduğu kalemler arasına eklendi.

FIKRALARIN YENİ HALİ

Söz konusu Usul ve Esaslar'ın 26'ıncı maddesinin birinci ve ikinci fıkralarının son hali şöyle:

“(1) İletim şalt sahalarının dağıtım şirketinin kullanımındaki orta gerilim baralarına 36 kV ve altındaki gerilim seviyesinden, müstakil fider ile mülkiyeti ve işletmesi kendisine ait hatlarla bağlı tek bir tüze kişi durumunda olan tüketicilere; sayaç okuma, kayıp-kaçak, iletim ve reaktif enerji bedeli uygulanır. Ancak, bu tüketicilerden "Organize Sanayi Bölgelerinin Elektrik Piyasası Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik" kapsamında TEİAŞ ile bağlantı ve sistem kullanım anlaşması yapmış olanlara bu usul ve esasların 24 üncü maddesi hükümleri uygulanır. Bu fıkra kapsamına giren tüketicilerden görevli perakende satış şirketinden enerji satın alanlara aktif enerji ve perakende satış hizmeti bedelleri de uygulanır.

(2) İletim şalt sahalarının dağıtım şirketinin kullanımındaki orta gerilim baralarına 36 kV ve altındaki gerilim seviyesinden, müstakil fider ile dağıtım şirketine ait hatla bağlı tek bir tüzel kişi durumunda olan tüketicilere; dağıtım, sayaç okuma, kayıp-kaçak, iletim, reaktif enerji bedelleri ile çift terimli tarife sınıfına tabi olanlara ise ayrıca güç ve güç aşım bedeli uygulanır. Bu tüketicilerden görevli perakende satış şirketinden enerji satın alanlara aktif enerji ve perakende satış hizmeti bedelleri de uygulanır."

Borç takan serbest tüketiciye daha yüksek güvence bedeli

 

Önceki ve Sonraki Haberler