1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik piyasasında rekabet artıyor

Elektrik piyasasında rekabet artıyor

Enerji Günlüğü – Elektrik şirketini seçme hakkının genişlemesiyle enerji şirketleri, şimdiden tüketicilere EPDK tarafından belirlenen ulusal tarifeler...

Elektrik piyasasında rekabet artıyor

Enerji Günlüğü – Elektrik şirketini seçme hakkının genişlemesiyle enerji şirketleri, şimdiden tüketicilere EPDK tarafından belirlenen ulusal tarifeler üzerinden yüzde 5 ila yüzde 30 arasında indirim yapmaya başladı.

Geçtiğimiz sene başlayan elektrik şirketini seçme hakkı bu yıl Özel enerji şirketlerinin sanayi kuruluşları ve ticarethanelerden sonra meskenlere de elektrik satma yetkisi almasıyla ve aylık fatura limitinin 150 liradan 75 liraya indirilme beklentisiyle genişliyor.

Bu genişleme nedeniyle enerji şirketleri, şimdiden tüketicilere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen ulusal tarifeler üzerinden yüzde 5 ila yüzde 30 arasında indirim yapmaya başladılar. Şimdilik daha çok ticarethanelere yönelik abone çalışmalarını sürdüren enerji şirketleri, ortalama 22.5 kuruş/Kw olan elektriği 17-19 kuruş arasında satmaya başladı.

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ ACENTELİK VERİYOR

Özel enerji şirketleri, çeşitli bölgelerde kendi kurdukları hidroelektrik santrallerinde (HES) ürettikleri elektriği ulusal şebekeye vererek sisteme dahil oluyor. Çeşitli sloganlarla abone kazanmaya çalışan elektrik dağıtım şirketleri, ayrıca kendilerine abone getirebilecek kişilere acentelik veriyor. 600 abone yapan bir acentenin aylık 5–6 bin TL gelir elde etmesi bekleniyor.

SINIRIN BU YIL 75 TL’YE DÜŞMESİ BEKLENİYOR

Geçtiğimiz yıl ayda 150 TL fatura ödeyen herkes istediği şirketten elektrik alabilirken, bu yıl içerisinde sınırın 75 liraya indirilmesi bekleniyor. Böylece rekabetin artacağı elektrik pazarında tüketici, GSM şirketlerinin gerçekleştirdiği tarifelere benzeyen seçeneklere kavuşacak.

1 OCAK 2015'TE AB UYUM YASALARI ÇERÇEVESİNDE LİMİT SIFIRLANACAK

1 Ocak 2015'te ise AB uyum yasaları çerçevesinde limit sıfırlanacak. Böylece herkes serbest tüketici hakkı kazanacak ve istediği şirketten elektrik alabilecek. Tedarikçisini seçme hakkı kazanan tüketiciler, daha kaliteli ve daha iyi hizmet almanın yanında indirimli elektrik kullanma fırsatı da yakalayacak.

Kaynak: Türkiye gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler