1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik talebi 11 yılda yüzde 79 arttı

Elektrik talebi 11 yılda yüzde 79 arttı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerji kaynaklarını mümkün...

Elektrik talebi 11 yılda yüzde 79 arttı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerji kaynaklarını mümkün olduğunca daha fazla kullanmak gerektiğine dikkat çekti. Bakan Yardımcısı Mercan, geçtiğimiz hafta Viyana’da gerçekleşen Avrupa Rüzgar Enerjisi Kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, “Enerji sektörü Türk ekonomisinin temel direğidir. Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörü hızla gelişiyor. Yerli ve yabancı yatırımcıların yenilenebilir enerjiye olan ilgisi gün geçtikçe artıyor. Türkiye elektrik piyasası dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri. 2000-2011 yılları arasında elektrik talebi yüzde 79 oranında arttı ve 230 TWh’a ulaştı” dedi.

Türkiye’nin elektrikteki büyümesini karşılayacak yapılanmayı sağlamak için daha çok çevreci kaynakların kullanılması gerektiğini vurgulayan Mercan,"Artan enerji talebini karşılayabilmek için şu anki mevcut 55.4 GW kurulu kapasitemizi iki katına çıkarmamız lazım” dedi. Türkiye’nin, Avrupa’nın en büyük karasal rüzgar pazarına sahip olduğunun altını çizen Mercan, “Kurulu rüzgar kapasitesi 2.6 GW’a ulaştı. Şu anda 11 bin MW rüzgar ya lisanslı ya da lisans sürecinde. TEİAŞ 2013 yılından başlayarak yılda bin MW ilave kapasite verebileceğini açıkladı. Bu da ülkemizde sürdürülebilir bir rüzgar sektörü olduğunun göstergesi. Yenilenebilir enerjide sadece rüzgardaki hedefimiz 2023 yılı itibariyle 20 bin MW. Yeni teknolojiler için Enerji Bakanlığımız ile TÜBİTAK arasında geçtiğimiz Ağustos ayında bir protokol düzenlendi. Buna göre önümüzdeki 10 yıl için AR-ge projeleri daha fazla geliştirilecek. Kısacası yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması için çalışıyoruz” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler