1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik tedarikçilerinin gelir tavanı karşılanacak

Elektrik tedarikçilerinin gelir tavanı karşılanacak

EPDK, tedarik şirketlerinin perakende satış gelir tavanının karşılanmasını sağlayacak ve piyasa bozukluklarını önleyecek yeni düzenleme getirdi. 

Elektrik tedarikçilerinin gelir tavanı karşılanacak

Enerji Günlüğü - EPDK, tedarik şirketlerinin perakende satış gelir tavanının karşılanmasını sağlayacak ve piyasa bozukluklarını önleyecek yeni düzenleme getirdi. 

Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yenilendi. Yeni Yönetmelik, görevli tedarik şirketlerinin perakende satış gelir tavanının karşılanmasına yönelik düzenleme getiriyor. 

AMAÇ PİYASA DÜZENİNİ KORUMAK
Söz konusu düzenleme, serbest tüketici hakkını kullanan ve kullanamayan tüketiciler arasında, perakende satış gelir tavanı ve fiyat farkı kaynaklı piyasa bozukluklarının oluşmasını da engellemeyi hedefliyor. 

22 Ağustos 2015 tarihli ve 29453 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan aynı adlı Yönetmeliği yürürlükten kaldıran yeni Yönetmelik, 01 Ocak 2021 tarihinden itibaren yürürlük kazanacak.  

Yönetmeliğe göre serbest tüketici hakkını kullanan tüketicilere piyasa işletim ücreti yanında yansıtılacak tutar, görevli tedarik şirketlerinin son kaynak tedariki yükümlüsü olmaları nedeniyle perakende satış faaliyetlerini emreamade olarak yürütebilmeleri için gerekli olan maliyetler çerçevesinde Kurul tarafından belirlenecek.

Ayrıca görevli tedarik şirketlerinin emreamade durumlarının sürdürülmesi için gerekli olan maliyetler dikkate alınarak belirlenecek fiyatın hesaplanması ve uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, görevli tedarik şirketlerinin önerileri de değerlendirilerek Kurul tarafından belirlenecek. Bu usul ve esaslar tüm görevli tedarik şirketleri için ortak belirlenebileceği gibi her bir görevli tedarik şirketi için ayrı ayrı da belirlenebilecek.

İLETİM EK ÜCRETİ
Yeni Yönetmeliğin getirdiği bir diğer değişiklik ise iletim ek ücretiyle ilgiliydi. Buna göre iletim ek ücreti iletim tarifesinde yer alacak. İletim ek ücretine esas tutulacak oran, Kurul tarafından yıllık olarak tespit edilecek ve yürürlük tarihi ile birlikte, her yılın 15 Ekim tarihine kadar Resmî Gazete’de yayımlanacak. İletim ek ücreti, ödeme bildirimlerinde ayrı olarak gösterilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler