1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Elektrik ve doğalgazda telefonla tasarruf dönemi başlayacak

Elektrik ve doğalgazda telefonla tasarruf dönemi başlayacak

Enerji Günlüğü - Yakında Türkiye’ye gelecek olan bir akıllı telefon uygulamasıyla vatandaşlar evlerde tüketecekleri elektrik ve doğal gazdan tasarruf...

Elektrik ve doğalgazda telefonla tasarruf dönemi başlayacak

Enerji Günlüğü - Yakında Türkiye’ye gelecek olan bir akıllı telefon uygulamasıyla vatandaşlar evlerde tüketecekleri elektrik ve doğal gazdan tasarruf sağlayabilecekler. 

Türkiye’den ELDER–Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin ortak olduğu akıllı telefon uygulaması PEAKapp - Personal Energy Administration Kiosk App, akıllı sayaçların yaygınlaşmasına bağlı olarak Türkiye’de de kullanılmaya başlanacak. Bu uygulama sosyal medya ve online oyun platformu entegrasyonlu olacak.

2 Milyon euro bütçeli bu akıllı telefon uygulaması projesi ile enerji altyapısının daha iyi kullanılmasını sağlamak, akıllı ev teknolojilerinin etkinliğini artırmak, insanları enerji verimliliğine teşvik etmek, özellikle yüksek tüketim zamanında tarife temelli tüketimin azaltılmasına tüketicileri teşvik etmek amaçlanıyor. Projenin hedef kitlesi tüketiciler, elektrik dağıtım şirketleri, enerji perakende hizmeti sağlayan şirketler, cep telefonu operatörleri.

UYGULAMA NASIL ÇALIŞACAK

Geliştirilen akıllı telefon uygulaması sayesinde kullanıcılar uygulama üzerinde tüketim değerlerini görebilecekler, diğer tüketiciler ile tüketimlerini kıyaslayabilecekler, cep telefonlarına gelen anlık bildirimler (push notifications) ile şirketler, tüketicilere dinamik elektrik fiyatları ve tasarruf fırsatları sunabilecek. Uygulamanın içine entegre edilmiş olan oyun modülü kullanıcıları eğlendirirken bir taraftan da tasarrufu öğretecek. Elde edilen tasarrufu kullanıcı dilerse sosyal medyada yayınlayıp tartışmaya açılmasını sağlayacak. Şirketler akıllı telefonlara anlık kişiselleştirilmiş enerji verimliliği püf noktaları ve teklifler yollayacak.

UYGULAMA AVUSTURYA'DA YÜZDE 20 TASARRUF SAĞLAYABİLECEK

Proje koordinatörü Avusturya Energieinstitut an der Johannes Kepler Universität Linz’den Johannes Reicht bu yıl ikincisini organize edilen ‘ELDER Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nde uygulamanın Avusturya saha testi ile ilgili bir sunum yaptı. Sunumda akıllı altyapıyı ilk kurduklarında başarısız olduklarını ve altyapının çok akıllı bir şekilde ve insanların ilgisini çekecek şekilde kurulması gerektiğine dikkat çekerek, uygulama ile hanehalklarının yüzde 20’ye kadar tasarruf sağlamalarının hedeflendiğini ifade etti.

PROJE ORTAKLARI

 36 Ay - 01 Mart 2016 – 28 Şubat 2019 tarihleri arasında uygulanacak olan proje konsorsiyumu şu 10 ortaktan oluşuyor:

⎫    ELDER–Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Türkiye)

⎫    Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. (Türkiye)

⎫    Energieinstitut an der Johannes Kepler Universität Linz (Avusturya) – Proje koordinatörü

⎫    IJsfontein Interactive Media (Hollanda)

⎫    Tecnalia (İspanya)

⎫    GreenPocket GmbH (Almanya)

⎫    ENAMO GmbH (Avusturya)

⎫    220Energia OÜ (Finlandiya)

⎫    Danmarks Tekniske Universitet (Danimarka)

⎫    RTDS Association (Avusturya)

Sabiha KÖTEK - Antalya
Önceki ve Sonraki Haberler