1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikte dengesizlik yaratana ek teminat yükü

Elektrikte dengesizlik yaratana ek teminat yükü

Enerji Günlüğü – Günlük taahhütlerini yerine getiremeyen elektrik piyasası katılımcıları, sistemde kalabilmek için daha yüksek teminat yatıracak.Elektrik...

Elektrikte dengesizlik yaratana ek teminat yükü

Enerji Günlüğü – Günlük taahhütlerini yerine getiremeyen elektrik piyasası katılımcıları, sistemde kalabilmek için daha yüksek teminat yatıracak.

Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından onaylanan elektrik piyasasına ilişkin yeni teminat hesaplama prosedürünün devreye girmesine bir hafta kaldı. Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ), yeni prosedürün 1 Şubat 2016 öncesinde yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, piyasa katılımcılarının buna yönelik gerekli hazırlıkları yapmalarını istedi.

EPİAŞ, piyasa katılımcılarına gönderdiği mektupta, “1 Şubat tarihi itibariyle hesaplanmaya başlanacak teminat hesaplama prosedürü uyarınca dengesizliklerinizle orantılı olarak artacak teminat yükümlüğünüz hususunda gerekli hazırlıkların şimdiden yapılması ve söz konusu hususa azami hassasiyet gösterilmesi bilgilerinize rica olunur” denildi.

1 Şubat 2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek teminat hesaplama prosedürüne göre, piyasa katılımcısının dengesizliklerin uzlaştırılmasına ilişkin teminat hesaplamalarında, geçmiş üç ay içerisindeki aylık toplam enerji açığı miktarlarının en büyüğü dikkate alınacak.

Kayıt işlemlerini tamamladığı tarihten itibaren faaliyetlerinde üçüncü ayını tamamlamamış bir piyasa katılımcısının dengesizliklere ilişkin teminatı şöyle hesaplanacak:

– Dengesizliklere ilişkin teminat hesabının yapıldığı gün itibarıyla, kayıt tarihinden itibaren faaliyetlerinde birinci ayını tamamlamamış bir katılımcıdan dengesizliklere ilişkin teminat talep edilmeyecek.

– Dengesizliklere ilişkinin teminat hesabının yapıldığı gün itibarıyla, kayıt tarihinden itibaren faaliyetlerinde ikinci ayını henüz tamamlamamış bir katılımcıdan talep edilen teminat tutarı, katılımcının bir önceki aydaki dengesizlik miktarı negatif ise bu miktarın mutlak değeri ile bir önceki aya ilişkin sistem marjinal fiyatının ağırlıklı ortalamasının çarpılması ile elde edillecek. Hesaplanan bu tutar daha sonra risk katsayısı ile çarpılacak. Bir önceki aydaki dengesizlik miktarı pozitifse katılımcıdan dengesizliklere ilişkin teminat talep edilmeyecek.

– Dengesizliklere ilişkinin teminat hesabının yapıldığı gün itibarıyla, kayıt tarihinden itibaren faaliyetlerinde üçüncü ayını henüz tamamlamamış bir katılımcıdan talep edilen teminat tutarı, katılımcının geçmiş iki aydaki dengesizlik miktarının küçüğü negatifse bu miktarın mutlak değeri ile geçmiş iki aya ilişkin sistem marjinal fiyatının ağırlıklı ortalamasının büyüğünün çarpılması ile elde edilecek. Hesaplanan bu tutar daha sonra risk faktörü ile çarpılacak. Katılımcının geçmiş iki aydaki dengesizlik miktarının küçüğü pozitifse katılımcıdan dengesizliklere ilişkin teminat talep edilmeyecek.

DENGESİZLİK TEMİNATI AYLIK BAZDA HESAPLANACAK

Yeni teminat hesaplama prosedürüne göre, piyasa katılımcısının toplam teminat kontrolü yapılırken, katılımcının gün öncesi ve gün içi piyasaları faaliyetlerine ilişkin olarak sunmakla yükümlü olduğu teminat günlük bazda, dengesizliklere ilişkin olarak sunmakla yükümlü olduğu teminat ise aylık bazda hesaplanacak.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler