1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikte kaçağı akıllı sayaç ihbar edecek

Elektrikte kaçağı akıllı sayaç ihbar edecek

Enerji Günlüğü – Kaçak elektrik ile mücadele için akıllı şebekelerin devreye alınması ve ardından kaçak elektrik kullanımını ihbar eden tam akıllı...

Elektrikte kaçağı akıllı sayaç ihbar edecek

Enerji Günlüğü – Kaçak elektrik ile mücadele için akıllı şebekelerin devreye alınması ve ardından kaçak elektrik kullanımını ihbar eden tam akıllı sayaçlar yaygınlaştırılacak.

Star gazetesinden Ercan Baysal’ın haberine göre, akıllı şebekeler ile kaçak elektrik anında ölçülerek kısa sürede müdahale edilebilecek. Bu sayaçlar kendisi üzerinde herhangi bir şekilde oynama yapıldığında ‘Bana müdahale var’ diyerek ihbar ederken uzaktan erişime de imkan sağlayacak. Örneğin bir bölgede 100 abonenin ortalama kullanımını eş zamanlı ölçerek makul olmayan bir elektrik kullanımı sonucu ortaya çıktığında o bölge uzaktan kontrol altına alınabilecek.

AKILLI ŞEBEKE ÇALIŞMA GRUBU’ KURULDU

Şu an sayısı 100 bini ancak bulan ve pilot bölgelerde uygulanan ‘tam akıllı sayaç’ kullanımının 81 ilde devreye alınması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yanı sıra dağıtım ve üretim şirketlerinin yer aldığı ‘Akıllı Şebeke Çalışma Grubu’ kuruldu. Grubun çalışmalarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yakından takip edecek.

Akıllı Şebeke Çalışma Grubu teknoloji yatırımlarını da yakından takip edebilecek bir yapıda olacak. 35 milyon abonenin bulunduğu Türkiye’de tüm sayaçların istenilen verilere ulaşma imkanı sağlayan akıllı sayaçlarla değiştirilmesi konusunda EPDK ile dağıtım şirketlerinin fiyat konusunda anlaşma sağlaması gerekiyor.

TAM AKILLI SAYAÇ 50 TL

Üst Kurul 16 liralık bir rakam belirlerken tam akılı sayaçların değişimi için minimum 50 liranın gözden çıkarılması gerekiyor. Piyasada teknolojik alt yapısı güçlü olmayan 20 liralık akıllı sayaçlar da bulunuyor. Birkaç yıl içerisinde Türkiye genelinde yaklaşık 17-18 milyon eski sayacın değişmesi gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler