1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikte tedarikçi değişikliği tasarruf getirdi

Elektrikte tedarikçi değişikliği tasarruf getirdi

Enerji Günlüğü - Elektrik tedarikçisini değiştiren ev tüketicileri, tedarikçi değiştirmeyenlere göre ortalama yüzde 9,64, iş yeri kullanıcıları...

Elektrikte tedarikçi değişikliği tasarruf getirdi

Enerji Günlüğü - Elektrik tedarikçisini değiştiren ev tüketicileri, tedarikçi değiştirmeyenlere göre ortalama yüzde 9,64, iş yeri kullanıcıları da ortalama yüzde 11,33 oranında tasarruflu elektrik kullandı.

Türkiye’nin ilk elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme sitesi EnCazip üzerinden yapılan elektrik fiyatları hesaplamalarına göre elektrik tedarikçisi değiştiren ev tüketicileri, tedarikçi değiştirmeyenlere göre ortalama yüzde 9,64 daha ucuz elektrik kullanırken, iş yeri kullanıcıları da ortalama yüzde 11,33 oranında tasarruflu elektrik kullandı. Buna göre aylık elektrik faturası 200 TL olan bir tüketicinin yıllık tasarruf ortalaması ise 231 TL’ye ulaştı.

EnCazip’te yapılan hesaplamalara göre Şubat ayında ortalama birim fiyat ev tüketicileri için kWh başına 0,192859 TL olurken, iş yeri kullanıcıları için bu fiyat 0,189251 oldu.

ŞUBAT AYINDA TASARRUF ORANLARI YÜKSEK

Şubat ayında elektrik tedarikçisi değiştiren tüketiciler için oluşan en yüksek indirim oranları ortalama rakamlardan daha yüksek oldu. EnCazip elektrik faturası hesaplama sistemi üzerinden yapılan tedarikçi değişiklikleri başvurularında ev kullanıcıları için en yüksek indirim oranı yüzde 14 olurken (birim fiyat: 0,18355 TL), iş yeri kullanıcıları için bu oran yüzde 16’nın üzerindeydi (Birim Fiyat: 0,1790 TL). Buna göre aylık 200 TL‘lik elektrik faturası ödeyen bir ev tüketicisi yılda en yüksek 336 TL tasarruf ederken, aynı fatura tutarını ödeyen iş yeri kullanıcısı yılda 387 TL tasarruf etti.

2016 YILI ELEKTRİK FİYATLARI ORTALAMASI

Türkiye’de elektrik fiyatları serbest tüketici olmayan elektrik tüketicileri için EPDK tarafından her üç ayda bir kez belirlenirken, serbest tüketiciler için elektrik fiyatları serbest piyasa koşulları çerçevesinde herhangi bir zaman sınırlaması olmaksızın belli oluyor. Aylık ortalama 120 TL üzeri elektrik faturası olan herkes serbest tüketici olarak kabul ediliyor ve elektrik tedarikçisini değiştirip indirimli elektrik tarifelerine geçiş yapabiliyor. Serbest elektrik piyasasının karşılaştırma portalı EnCazip’te serbest tüketiciler Ocak ve Şubat aylarında ortalama yüzde 9,51 tasarruf ederken, aynı dönem için en yüksek indirim oranı yüzde 16,13 oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler