1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. En fazla atığı metal sanayi üretti

En fazla atığı metal sanayi üretti

Enerji Günlüğü - TÜİK, 2014 yılında su kullanımı ve atık oluşumunun en fazla metal sanayinde gerçekleştiğini bildirdi.Türkiye İstatistik Kurumu'nun...

En fazla atığı metal sanayi üretti

Enerji Günlüğü - TÜİK, 2014 yılında su kullanımı ve atık oluşumunun en fazla metal sanayinde gerçekleştiğini bildirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yerel birim bazında 50 kişi ve üzerinde çalışanı olan yaklaşık 10 000 faal imalat sanayi işyerinde yaptığı araştırma sonuçlarına göre, 2014 yılında Türkiye’de en fazla su kullanan ve atık oluşturan imalat sanayi sektörünün ana metal sanayi olduğu tespit edildi.

Araştırmaya göre, 2014 yılında 1,7 milyar m3 ü deniz suyu olmak üzere yüzey ve yeraltı su kaynaklardan toplam 2,4 milyar m3 su çekildi. 1,6 milyar m3 ü soğutma suyu olmak üzere toplam 1,9 milyar m3 atıksu deşarj edildi. 1 milyon tonu tehlikeli olmak üzere 16 milyon ton atık oluştu.

Araştırma kapsamındaki imalat sanayi işyerlerinin %17’sinin kaynakların verimli kullanımı ve atık miktarının azaltılması vasıtasıyla çevresel performanslarının gelişmesini amaçlayan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesine sahip olduğu tespit edildi.

TÜRKİYE 10. SIRADA

Avrupa ülkelerinin karşılaştırılabilir verisinin mevcut olduğu 2012 yılında imalat sanayi işyerlerinde en fazla atığın çıktığı ülkeler sıralamasına bakıldığında 56 milyon ton atıkla Almanya ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla 33 milyon ton atıkla İtalya ve 30 milyon ton atıkla da Polonya takip etti.

Türkiye ise imalat sanayi işyerlerinde 13 milyon ton (kuru baz) atık oluşumu ile 10. sırada yer aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler