1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji depolamada yepyeni bir yöntem: Hava Sıvılaştırma

Enerji depolamada yepyeni bir yöntem: Hava Sıvılaştırma

İngiltere’de Highview Power şirketi, ilk kez ‘hava sıvılaştırma’ teknolojisini kullanan 50 MW kapasiteli bir enerji depolama tesisi kuracak.

Enerji depolamada yepyeni bir yöntem: Hava Sıvılaştırma

Enerji Günlüğü - İngiltere’de Highview Power şirketi, ilk kez ‘hava sıvılaştırma’ teknolojisini kullanan 50 MW kapasiteli bir enerji depolama tesisi kuracak.

Yenilenebilir enerji hızlı gelişimini sürdürürken enerji depolama sistemlerinin de önemi her geçen gün artıyor. İngiltere’de bir mucit depolama ile ilgili çok önemli bir buluşa imza attı. Peter Dearman isimli mucitin geliştirdiği yöntemle, hava -196 dereceye kadar soğutularak sıvılaştırılacak. Elektriğe talep arttığında ise sıvı hava ısıtılacak ve genişleyen hava bir türbinin içinden geçirilerek elektrik üretilecek.

SANTRAL 50 BİN EVİN 5 SAATLİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Bu yöntemle çalışan ilk büyük enerji santrali İngiltere’nin Manchester şehri yakınlarında Highview Power tarafından kurulacak. Geceleri rüzgar türbinlerinin ürettiği elektriği kullanacak. Üretim fazlası elektrik, tüketimin yüksek olduğu saatlerde kullanmak üzere havayı sıvılaştırarak depolanacak. Avrupa’nın en büyük enerji depolama tesislerinden biri olacak olan Tesiste 50 bin evin beş saatlik ihtiyacını karşılayacak kadar enerji depolanabilecek. 

Enerji depolamada pil yerine hava kullanmak, piller için ihtiyaç duyulan nadir metallerin de tükenmesinin önüne geçiyor.

HAVAYI SIVILAŞTIRARAK DEPOLAMANIN MALİYETİ DAHA DÜŞÜK

BBC News'e konuşan sistemin mucidi Peter Dearman "Çok heyecanlıyım. Farklı enerji depolama araçlarına ihtiyacımız var ve sıvılaştırılmış havanın da onlardan biri olacağına inanıyorum" dedi. Dearman icadının yüzde 60-70 arası verimlilikle çalıştığını söyledi. Enerjiyi pilde depolamanın daha verimli olduğunu fakat havayı sıvılaştırarak depolamanın da maliyetinin çok düşük olduğunu belirten Dearman "Piller kısa vadeli depolama için çok iyi. Fakat uzun vadeli depolama için çok pahalılar. Sıvılaştırılmış hava da burada devreye giriyor" dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler