1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Enerji emtia fiyatları yüzde 40 ucuzlayacak

Enerji emtia fiyatları yüzde 40 ucuzlayacak

Dünya Bankası, petrol, doğalgaz ve kömürün oluşturduğu enerji emtia fiyatlarının bu yıl yüzde 40,3 azalacağını tahmin ediyor.

Enerji emtia fiyatları yüzde 40 ucuzlayacak

Enerji Günlüğü - Dünya Bankası, petrol, doğalgaz ve kömürün oluşturduğu enerji emtia fiyatlarının bu yıl yüzde 40,3 azalacağını tahmin ediyor.

Dünya Bankası’nın yayınladığı Emtia Piyasaları Görünüm Raporu’a göre, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle son 3 ayda keskin düşüşler görülen petrol, doğalgaz ve kömürün oluşturduğu enerji emtia fiyatları bu yıl geçen yıla göre yüzde 40,3 oranında azalacak. Enerji dışı emtiaların fiyatlarının ise yüzde 5,1 azalacağı tahmin edildi.

Virüs salgını nedeniyle yaşanan tecritin etkisiyle petrol talebinin 2019 yılındaki günde 100 milyon varilden bu yıl 9,3 milyon varile düşmesinin beklendiği belirtilen Raporda, ham petrolün varil fiyatının bu yıl geçen yıla göre yüzde 43 azalarak ortalama 35 dolar seviyesinde gerçekleşeceği öngörüldü. 2021'de ise, ham petrolün varil fiyatının yüzde 20 artışla ortalama 42 dolara ulaşması bekleniyor.

Yine, diğer enerji emtialarından doğalgaz fiyatlarının bu yıl önemli ölçüde düştüğü, ancak elektrik talebinin risk azaltma önlemlerinden daha az etkilendiği için kömür fiyatlarının daha az etkilendiği ifade edildi. 

Raporda enerji emtia fiyatlarının 2021'de toparlanarak yüzde 18,9 artacağı tahmin edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler