1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Enerji havzası Hazar, İstanbul`da masaya yatırılacak

Enerji havzası Hazar, İstanbul`da masaya yatırılacak

Enerji Günlüğü - Enerji havzası Hazar, İstanbul'da düzenlenecek uluslararası nitelikteki Hazar Forumu'nda ele alınacak.Hazar Bölgesi’ndeki ülkeler ile...

Enerji havzası Hazar, İstanbul`da masaya yatırılacak

Enerji Günlüğü - Enerji havzası Hazar, İstanbul'da düzenlenecek uluslararası nitelikteki Hazar Forumu'nda ele alınacak.
Hazar Bölgesi’ndeki ülkeler ile Türkiye arasındaki ekonomik, sosyal ve siyasal ilişkileri güçlendirmek amacıyla kurulan Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN), 6 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştireceği büyük bir organizasyonla dünyanın dikkatlerini bölgeye çekecek.
Türkiye’den Kırgızistan’a, Gürcistan’dan Azerbaycan’a kadar çok sayıda ülke ve bölgede düzenlediği Hazar Toplantıları ile bölgenin ekonomik potansiyelini dünyanın gündemine getiren HASEN, Hazar Forumu ile bu kez bölgenin liderlerini, dev şirketlerin yöneticilerini ve akademisyenleri İstanbul’da ağırlayacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ödül törenine katılarak bir konuşma yapacağı Forum, bölgenin önemini gün yüzüne çıkaracak.
Hazar Bölgesi’nin değerlerinin, enerji, enerji güvenliği, lojistik, ekonomik ve siyasi konuları ile yatırım imkanlarının tartışılacağı Hazar Forumu’nun, bugüne kadar bölgeyi ele alan ilk büyük organizasyon olduğunu belirtiliyor.
HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş, bu yıl ilkini düzenleyecekleri Forum’un gelecek 5 yıl içinde dünyanın sayılı organizasyonları arasında yer alacağını söyledi. Dünya petrol ve doğalgaz rezervlerinin büyük bir bölümüne sahip olan Hazar Bölgesi’nin öneminin yeterince bilinmediğine vurgu yapan Haldun Yavaş, “Hazar Bölgesi tüm dünya için olduğu kadar Türkiye için de çok önemli bir bölge. Ekonomik potansiyel ve işbirliği imkânlarını masaya yatıracağımız Hazar Forumu ile ileriki yıllarda ülkeler arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğine inanıyoruz” diye konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN DA KONUŞACAK
Forum’un ardından düzenlenecek önemli bir etkinlikle de, bir süredir çalışmaları sürdürülen “Hazar Ödülleri” sahiplerini bulacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bir konuşma yapacağı ödül töreninde Yılın Devlet Adamı, Yılın Bilim İnsanı, Yılın Çevrecisi, Yılın Sporcusu ve Yılın Sanatçısı dallarında birinci seçilenlere ödülleri verilecek. Hazar Forumu, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Brookings ve Berkeley Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

YATIRIM OLANAKLARI VE ENERJİ GÜVENLİĞİ
Hazar Bölgesi’nin tüm yönleriyle ele alınacağı Forum kapsamındaki oturumların konu başlıkları şöyle:
“Hazar Bölgesi’nin değerleri, enerji, enerji güvenliği, lojistik, ekonomik ve siyasi konular ile yatırım olanakları ana başlıklarının altında; Hazar Enerji Kaynaklarının Avrasya Enerji Dinamiklerindeki Rolü, Hazar Ekonomisi: İpekyolu’nun Yeniden Canlandırılması, Çeşitlendirme ve Sürdürülebilir Kalkınma, Avrasya’da Barış ve İstikrar: Yaklaşımlar ve Çözüm Arayışları”

Önceki ve Sonraki Haberler