1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji sorunlarına CREO’lar çözüm bulacak

Enerji sorunlarına CREO’lar çözüm bulacak

Enerji Günlüğü - Enerji tedariği konusunda sıkıntı yaşayan firmalar sorunların çözümü için CREO'ları çalışmalarına dahil edecek.Küresel olarak...

Enerji sorunlarına CREO’lar çözüm bulacak

Enerji Günlüğü - Enerji tedariği konusunda sıkıntı yaşayan firmalar sorunların çözümü için CREO'ları çalışmalarına dahil edecek.

Küresel olarak enerji kaynaklarına ilişkin kaygıların arttığı bir dönemde enerji kesintileri, enerji tedarik zincirinde kesintiler ve düzensizlikler, su kaynaklarına erişim zorluğu, kuraklık gibi risklere maruz kalan firmalar, bu yöndeki olumsuzlukları aşmak için yönetim süreçlerine CREO'ları (Chief Resource and Energy Officer) dahil edecek.

Küresel GSMH'nın yaklaşık olarak %10'unu emtealar ve enerji kaynakları oluşturuyor ve bu durum birçok endüstri için belirleyici bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Enerji kesintileri, enerji tedarik zincirinde kesintiler ve düzensizlikler, su kaynaklarına erişim zorluğu, kuraklık gibi risklere maruz kalan firmalar, bu yöndeki olumsuzlukları aşmak için enerji ve kaynakların doğru yönetilmesini hedefleyen CREO'ları yönetim süreçlerine dahil edecek.

CREO'LARIN ÖNEMİ GİDEREK ARTACAK

CREO'ların enerji konusunda şirketlerin maliyetlerini azaltacağını ve şirket operasyonları ve performansına olumlu katkılar sağlayacağını belirten EY Türkiye Enerji Piyasaları Danışmanlık Hizmetleri Lideri Bülent Ozan, "Kaynakların volatilitesinin yaratacağı risklerin arttığını gören şirket sahiplerinin ve liderlerinin 'bu sorunları nasıl önceliklendirelim' diye sormak yerine, 'bu çabayı kim, nasıl yönetecek' sorularını sorması gerekiyor. Bu bilinçlenme de CREO rolüne olan ihtiyacın her geçen gün daha da artacağını gösteriyor" dedi.

LİNKEDİN'DE SADECE 60 CERO VAR

Resmi bir pozisyon olarak CREO'nun oldukça genç ve gelişim gösteren bir rol olduğunu belirten Ozan, günümüzde 225 milyon üyesi olan Linkedin'de sadece 60'a yakın Chief Resource Officer unvanının yer aldığına dikkat çekti.

Şirketler açısından enerji kaynaklarının küresel çapta yönetilmesi, birçok farklı yasal düzenleme ve vergi yapısı ile karşı karşıya kalınması, her bir işletme/tesis için farklı kaynak sorunlarının yaşanması ve güvenilir yerel kaynaklara sahip olunmasının zor bir süreç olduğunu belirten Ozan, şirketlerin bu tür çalışmaları CREO'lar ile aşabileceklerine vurgu yaptı.

Küresel olarak enerji kaynaklarına ilişkin kaygıların arttığı bir dönemde üst seviye bir yöneticinin bu konuya atanmasının risklerin bertaraf edilerek fırsatlara dönüştürülmesinden de önemli olduğuna dikkat çeken Ozan, enerji kaynaklarına ilişkin kısıtlamaların kendi hallerine bırakılmasının şirketlerin operasyonlarına ciddi tehditler oluşturacağını belirtti.

CREO olma konusunda Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, İşletme Bölümleri gibi eğitimlerin gerekli temel altyapının sağlanması noktasında iyi bir başlangıç olacağını belirten Ozan, bu pozisyonu hedefleyen yöneticilerin işletme yüksek lisansı ve enerji piyasalarının işleyişine ilişkin özel programlar gibi ek eğitimlerle donanımlarını güçlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Önceki ve Sonraki Haberler