1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Enerji tasarrufu yatırımına beşinci bölge teşviki

Enerji tasarrufu yatırımına beşinci bölge teşviki

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hangi bölgede olursa olsun eğer enerji verimliliği ve tasarrufunun 5. Bölge teşviklerinden...

Enerji tasarrufu yatırımına beşinci bölge teşviki

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hangi bölgede olursa olsun eğer enerji verimliliği ve tasarrufunun 5. Bölge teşviklerinden yararlanacağını kaydetti.

Bakan Yıldız, 33. Enerji Verimliliği Haftası kapsamında düzenlenen 5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nın kapanış töreninde yaptığı konuşmada, enerji tasarrufunun bir kültür olduğunu ve bunun bir çok ürünü ve sektörü ilgilendirdiğini söyledi. 

Bu kapsamda yalnızca kanunun çıkarılmasının, mevzuatların düzenlenmesinin ve mevzuatların düzenlenmesi talebinin yeterli olmadığını vurgulayan Yıldız, "Bu yüzden bunun bir kültür olarak yerleşmesi gerekiyor. Gelirlerinizin çok olması aslında giderlerinizi azaltmayacağınız anlamına gelmiyor. Bir yandan daha çok gelirimiz olsun bir yandan da daha çok giderlerimizi azaltmış olalım. Bu ailelerde, şirketlerde ve ülkelerde de böyle" diye konuştu.

“ÜRETİMDE ENERJİ TÜKETİMİ AZALTILMALI”

Üretilen ürünlerde enerji tüketiminin azaltılması gerektiğini vurgulayan Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"Japonya her bin dolarlık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oluşturmak için harcadığı miktar 110 dolarlar civarındayken, hatta 80 dolarlara inen bir kısım ürünleri de var şuanda, biz 250-270 dolar civarında bir kilogram eş değer petrol harcamak durumunda kalıyoruz. O yüzden hem ürünlerimizi uç ürünler haline getireceğiz daha da pahalılaştıracağız ama aynı zamanda bunların her birim başına harcadığımız enerji kalemlerini düşüreceğiz.

Bu yüzden terazinin bir kesesine altın, diğer kesesine de teknolojik ürün koyduğunuzda altının 4,5 katına daha fazla satılan ürünlerin olduğunu görüyoruz bu tür ülkelerde. Türkiye mademki yalnızca ekonomisi, idaresi, siyasetiyle değil aynı zamanda beyniyle, zihniyle, kalbiyle beraber büyüyor ve obez bir büyüme sağlamıyor bunların her birini aynı zamanda geliştiriyor olmamız lazım." 

“EKONOMİ BAKANLIĞI TEŞVİK UYGULAMALARI YAPACAK”

Sanayi Bakanlığı'nın ve Ekonomi Bakanlığı'nın bu kapsamda faydalı çalışmalar yaptığını anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

"Ekonomi Bakanlığı'mızın teşvik uygulamalarla alakalı farklı çıkışları olacak. Biliyorsunuz hangi bölgede olursa olsun eğer enerji verimliliği ve tasarrufuyla alakalı herhangi bir gelişim söz konusuysa o tesiste hangi sektöre ait olursa olsun orada o enerji verimliliği ve tasarrufuna karşılık gelecek olan miktar 5. Bölge teşviklerinden yararlanacak. Bu son derece önemli. Enerji verimliliği ve tasarrufuna yapacağınız harcamalar size kendi bulunduğunuz işletmeden daha hızlı dönecek harcamalardır. Buna çok fazla dikkat etmemiz lazım.

Bir evde bir camı değiştirmek için yüzde 5 daha fazla masraf yapıyorsunuz ancak yüzde 50'lere varan tasarruf sağlıyorsunuz. Bunun yapmaz mısınız? Rahatlıkla yaparsınız. Bu yüzden sanayi uygulamalarından tutun ki evlerimize varıncaya kadar inşallah bunları gerçekleştireceğiz."

DERECEYE GİREN FİRMALARA ÖDÜL VERİLDİ

Bakan Yıldız, konuşmasının ardından Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması'nda (SENVER) dereceye giren Yıldız Entegre Ağaç Sanayi, Bosch Termoteknik, Trakya Yenişehir Cam Sanayi, AKG Gazbeton İşletmeleri Sanayi, BTM Bitümlü Tecrit Maddeleri Sanayi, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, İskenderun Demir ve Çelik Fabrikaları, Sarten Ambalaj Sanayi ve Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'nin (TÜPRAŞ) yetkililerine ödüllerini takdim etti. 

Önceki ve Sonraki Haberler