1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Enerji uzmanı kadınlar sektörden umutlu

Enerji uzmanı kadınlar sektörden umutlu

Enerji sektörünün farklı alanlarında başarı sahibi kadınlar, yönetmeliklerin düzenlenmesi, üreticilerin Ar-Ge yönünden desteklenmesi ile enerji alanındaki değişim ve dönüşümün daha verimli hale geleceğini belirttiler.

Enerji uzmanı kadınlar sektörden umutlu

Enerji Günlüğü - Enerji sektörünün farklı alanlarında başarı sahibi kadınlar, yönetmeliklerin düzenlenmesi, üreticilerin Ar-Ge yönünden desteklenmesi ile enerji alanındaki değişim ve dönüşümün daha verimli hale geleceğini belirttiler.

ENEREX Antalya kapsamında “Uzman Kadınların Gözünden Enerji Değişimi ve Dönüşümü” başlıklı TWRE Enerji Oturumu’nda girişimcilikten yatırıma enerji sektörünün pek çok önemli başlığı enerji sektörünün farklı alanlarında başarı sahibi katılımcı kadınlar tarafından değerlendirildi. Sektöre dair teşvik edici ve umutlu olan konuşmacıların hepsi özellikle yönetmeliklerin düzenlenmesi, üreticilerin Ar-Ge yönünden desteklenmesi ve benzer platformların daha sık düzenlenmesi ile enerji alanındaki değişim ve dönüşümün daha verimli hale geleceği görüşünü paylaştılar. 

GÜNEŞTE AMORTİSMAN SÜRELERİ GİDEREK DÜŞÜYOR

Projexsolar’ın kurucusu Gonca Dülger Bedeloğlu, güneş enerjisi sistemlerinin amortisman sürelerinin de 7-8 yıldan 4-5 yıla düştüğünü, özellikle tarım konusunda hibe de alınabildiğinde 2-3 yıla kadar inebildiğini söyledi.

Bedeloğlu, son iki yılda bile maliyetlerde yaşanan düşüşlerin etkisiyle ciddi bir teşviğin söz konusu olduğunu açıklayan belirterek, amortisman sürelerinin de 7-8 yıldan 4-5 yıla düştüğünü, özellikle tarım konusunda hibe de alınabildiğinde 2-3 yıla kadar inebildiğinin altını çizdi.

Bedeloğlu, güneş enerjisi sistemlerinin entegrasyonunda rastlanan en büyük zorluğun sık değişen yönetmelikler ve muğlak süreçlerin yaşanması olduğunu belirtti. Bedeloğlu, projelendirmelerinde trafo hatlarında yer olmadığına dair geri dönüşler alıyor olmalarının, aslında talebin arttığına yönelik iyi bir haber olduğunu ve bu durumun gerekli düzenlemelerle entegrasyona büyük katkı sağlayacağını ifade etti. 

TurSEFF'İN 3. FAZINDA TOPLAM FON 400 MİLYON EURO

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) İş Geliştirme Müdürü Selen İnal, kamu ve özel sektör tarafından uygulanacak sürdürülebilir enerji ve kaynak verimliliği yatırımları için finansman sağlayan projenin, bugüne kadar 1000’den fazla projeye 600 milyon euro değerinde finansman sağladığını ve 500 MW yenilenebilir enerji gücü kurulmasını desteklediğini paylaştı. İnal, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından geliştirilen projenin üçüncü fazında sağlanacak toplam finansman miktarının 400 milyon euro olacağını da sözlerine ekledi. 

Proje kapsamında TurSEFF sadece finansman anlamında değil iş geliştirme, teknik destek gibi farklı konularda da yatırımcıya katkı yaratıyor. 

TİCARİ BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ FIRSATI ÇOK

Arazi üretiminin yerini artık çatı kurulumlarının aldığını ve sanayide özellikle OSB’ler için bunun değerlendirildiğini açıklayan Selen İnal, otel, hastane ve AVM gibi ticari binalarında bu çözümü gündemlerine almalarının gerekliliğini vurguladı. 

Elektrik, ısıtma ve soğutma üreten sistemlerin yanı sıra iklimlendirme, yalıtım ve aydınlatma sistemlerine yapılacak yatırımların artan elektrik fiyatları karşısında enerji verimliliğinin yanı sıra maliyet açısından da önemli bir fırsat yaratabileceği görüşünde. 

Konu ile ilgili olarak Sedef Budak, enerji verimliliği yatırımlarının düşük risk taşıması, çevreye olan katkısı ve kurumsal katma değer yaratması ile de enerji verimliliğinin tercih edilebilirliği arttırdığını ifade etti. 

YATIRIMCILAR ÖZTÜKETİMİ HEDEFLEMELİ

MTC Enerji İdari ve Mali İşler Yöneticisi Başak Kaya başta olmak üzere oturumun katılımcıları artan elektrik fiyatları nedeniyle dünyadaki en hızlı geri dönüşe sahip ülke konumuna geldiğimizi ancak yatırımcının satıştan kâr değil kendi öztüketimini karşılamak hedefi ile hareket etmesi görüşünü paylaştılar. Kaya, araziye kıyasla çok daha az problem yaşanan çatı GES’lerinde (Güneş Enerjisi Sistemleri) projelerin ortalama 6 ay içerisinde işletmeye alındığını ve maliyetler ile geri dönüşlerin avantajlı hale geldiğini de ekledi. 

Maliyetler açısından endüstriyel kulvarda aralığın 450-600USD/kWp olduğunu belirten Başak Kaya, geri dönüş sürelerinin ise, finansman maliyetleri hariç artık 4-5 yıla gerilediğini açıkladı. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler