1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjide yerli kaynak payı artırılacak

Enerjide yerli kaynak payı artırılacak

Enerji Günlüğü - Birincil enerji üretiminde yerli kaynak payının 2018 sonunda yüzde 35’e yükseltilmesi hedefleniyor.Kalkınma Bakanlığı'nın sitesinde...

Enerjide yerli kaynak payı artırılacak

Enerji Günlüğü - Birincil enerji üretiminde yerli kaynak payının 2018 sonunda yüzde 35’e yükseltilmesi hedefleniyor.

Kalkınma Bakanlığı'nın sitesinde yayımlanan Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018 Öncelikli Dönüşüm Programı 1. Paket Kapsamındaki Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı Eylem Planı’na göre, birincil enerji üretiminde yerli kaynak payının 2018 sonunda yüzde 35’e yükseltilmesi hedefleniyor.

PROGRAMIN HEDEFİ

Program kapsamında, 2012 yılı sonunda birincil enerji üretiminde yüzde 27 olan yerli kaynak payının, 2018 sonunda yüzde 35’e yükseltilmesi hedefleniyor.2013 yılında 32 milyar kWh olarak gerçekleşen yerli kömür kaynaklı elektrik enerjisi üretiminin 2018 yılında 57 milyar kWh’e çıkarılması ve Plan döneminde 10.000 MW’lık ilave hidrolik kapasitenin devreye alınması hedefleniyor.

DIŞ TİCARET AÇIĞINDA ENERJİ İTHALAT PAYI

Eylem Planı’na göre, dış ticaret açığının 2012 yılında net yüzde 62’si ve 2013 yılında net yüzde 49’u enerji ithalatından kaynaklandı. Hızla büyümekte olan enerji talebinin karşılanabilmesi için petrol, doğal gaz ve taşkömürü ithalatı sürekli artıyor. Bu durum, enerjide yüksek oranlı dışa bağımlılığın sürmesine yol açıyor, cari işlemler dengesi ve enerji arz güvenliği üzerinde baskı oluşturuyor.

Türkiye ekonomisinin yüksek ve istikrarlı büyüyebilmesi için mümkün olan bütün yerli kaynakların enerji üretimi amacıyla değerlendirilmesinin öncelikli olduğu belirtilen Plan’da,özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının hem birincil enerji arzı hem de elektrik üretimi amacıyla değerlendirilmesi sürdürülebilir kalkınmanın temini açısından önem taşıyor. Bu programla yerli kaynakların enerji üretimindeki payının artırılması suretiyle enerjide dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler