1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Engie, Yumurtalık-Ada Termik`ten çekildi

Engie, Yumurtalık-Ada Termik`ten çekildi

Enerji Günlüğü -Engie, İskenderun Körfezi'nde yapmayı planladığı Yumurtalık-Ada Termik Santral projesini iptal etti.Paris’te 30 Kasım- 13 Aralık 2015...

Engie, Yumurtalık-Ada Termik`ten çekildi

Enerji Günlüğü -Engie, İskenderun Körfezi'nde yapmayı planladığı Yumurtalık-Ada Termik Santral projesini iptal etti.

Paris’te 30 Kasım- 13 Aralık 2015 tarihleri arasında yapılacak olan iklim zirvesinin de sponsorlarından biri olan Fransız kamu enerji şirketi Engie (eski GDF-Suez), İskenderun Körfezinde yapımını üstlendiği Ada Termik Santrali projesinden çekildi.

14 Ekim 2015 sabahı Fransa Çevre Bakanı Engie’nin kömür yatırımlarını durduracağını açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan baskılar sonucunda, Engie yeni kömür projelerine yatırım yapmayacağını veAda Termik Santrali Projesinden vazgeçti.

Le Figaro gazetesine röportaj veren Engie CEO’su Gérard Mestrallet, bu karar Türkiye (Ada Termik Santrali) ve Güney Afrika’daki projelendirilmiş ancak henüz başlamamış projeleri de kapsadığını belirterek, Ada Termik Santrali’nden çekildiklerini belirtmiş oldu.

BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU FRANSA?

Bir yandan kömüre yatırıma devam ederken, diğer yandan ise iklim değişikliği zirvesine sponsor olan Engie, özellikle sivil toplum kuruluşları tarafından yoğun tepki ile karşılanmış,7 Ekim 2015 tarihinde eş zamanlı olarak Fransa’da ve İskenderun Körfezinde etkinlikler düzenlenmişti. Fransız Stkları ile birlikte İskenderun Çevre Koruma Derneği ile Türkiye’deki 36 STK, Fransa Cumhurbaşkanı’na ortak bir mektup yollamışlardı.

İskenderun Körfezinde halihazırda3 termik santral bulunuyor. Bir tanesinin de Ada Termik Santrali Projesi olduğu 29 yeni termik santralin daha yapılması planlanıyor.

İskenderun Çevre Koruma Derneği yaptığı basın açıklamasında, Ada Termik Santrali planları iklim değişikliği konusunda ülkelerin ne kadar ikiyüzlü davranabileceğini gözler önüne serdiğine dikkat çekerek, duruma 'Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu Fransa?' diye tepki göstermişti.

Önceki ve Sonraki Haberler