1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. ENSİA’dan Siemens, Kalyon ve Türkerler'e İzmir daveti

ENSİA’dan Siemens, Kalyon ve Türkerler'e İzmir daveti

Enerji Günlüğü - Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, YEKA rüzgar ihalesini kazanan Siemens-Türkerler-Kalyon...

ENSİA’dan Siemens, Kalyon ve Türkerler'e İzmir daveti

Enerji Günlüğü - Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, YEKA rüzgar ihalesini kazanan Siemens-Türkerler-Kalyon konsorsiyumunu, yerli üretime yönelik yatırımını İzmir’e yapma çağrısında bulundu. 

ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, geçtiğimiz Perşembe günü sonuçlanan 1000 MW’lik yenilenebilir kaynak alanları (YEKA) rüzgar lisansı ihalesine ilişkin bir açıklama yaptı. YEKA rüzgar ihalesinin dünyanın en büyük RES yatırımcılarının kıyasıya yarışına sahne olduğunu hatırlatan Vatansever, halen yerli katkı payı ile birlikte kilovatsaat başına 10.3 dolar/cent seviyesindeki rüzgar elektriği alım fiyatının, ihalede 3.48 dolar/cente kadar düştüğünü vurguladı. 

İhalenin ve sonuçlarının gerek yurt içinde gerekse yurt dışında enerji dünyasında büyük yankı uyandırdığını kaydeden Vatansever, ihaleyi kazanan Siemens-Türkerler-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nu tebrik etti ve ihale sonucunu yenilenebilir enerji sektöründe dönüm noktası olarak nitelendirdi. 

TÜRBİN FABRİKASI İÇİN YER ÖNERİSİ 

ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, YEKA rüzgar ihalesi kapsamında yapılması planlanan türbin kanat ve gövde fabrikası için en uygun kentin İzmir olduğunu düşündüklerini söyledi. İzmir’in halen Türkiye’de üç kanat fabrikasına sahip tek şehri olduğuna dikkat çeken Vatansever “Alman Enercon 2001 yılından bugüne Ege Serbest Bölgesi’nde, Amerikalı TPI’ın 2012 yılından bu yana Menemen’de, General Electric çatısı altına giren LM Wind Power şirketi ise geçen Temmuz ayından beri Bergama Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapıyor” dedi. 

Her biri kendi alanında dünya devi sayılan üç firmanın yatırım için İzmir’i tercih etmesinin tesadüf olmadığını savunan Hüseyin Vatansever şöyle dedi: 

“İzmir’deki yatırım olanakları, yan sanayi gücü, insan kaynağı, iklimi ve altyapıları tamamlanmış Organize Sanayi Bölgeleri yatırımcılara en uygun yatırım iklimini sunuyor. Konsorsiyum üyesi olan şirketler de İzmir’in bu mukayeseli üstünlüğünü bilen ve kentte önemli yatırımları olan şirketler… Yenilenebilir enerji yatırımları için bir ‘hub’ olma vizyonu çizdiğimiz Bergama OSB, bu yatırım için en uygun seçeneklerden biri.”

Bölgedeki OSB’lerde arsa metrekare fiyatlarının, Marmara bölgesindekilerin yarı seviyesinde olduğunu da ifade eden Hüseyin Vatansever, “ENSİA olarak Rüzgâr YEKA ihalesini kazanan firmalara bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. İzmir, ülkemizin ilk rüzgâr türbini fabrikasına büyük bir mutlulukla ev sahipliği yapmaya hazırdır” ifadelerini kullandı. 

Enerji Bakanından rüzgarda Almanya vurgusu

YEKA rüzgar ihalesi 3.48 cent ile Siemens’in! 

Türker: En büyük yenilenebilir yatırımcısı olacağız

Önceki ve Sonraki Haberler