1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPDK Başkanı Yılmaz: Bazı EDAŞ’lara ceza yolda

EPDK Başkanı Yılmaz: Bazı EDAŞ’lara ceza yolda

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik kesintileriyle ilgili kayıtlarını yetersiz buldukları dağıtım şirketlerinin cezalandırılacağını söyledi.

EPDK Başkanı Yılmaz: Bazı EDAŞ’lara ceza yolda

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, bazı elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik kesintileriyle ilgili kayıtlarını yetersiz bulduklarını belirterek, bu nedenle bazı dağıtıcıların cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklarını bildirdi. 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yaptığı açıklamada, enerjideki dört piyasanın etkin denetimi için yeni yol haritasını belirlediklerini belirtti. Bu amaçla sektörel denetim grup başkanlıkları oluşturulduğunu kaydeden Yılmaz, yeni yapılanmayla özellikle elektrik dağıtım şirketlerinin hizmet kalitesi ve tüketicilere karşı yükümlülüklerini yerine getirip getirmediklerinin etkin bir şekilde denetlendiğini anlattı. 

EDAŞ’LARDA KESİNTİ KAYITLAR YETERSİZ 

Denetim sonuçlarına ilişkin bilgi de veren Mustafa Yılmaz,“Bazı dağıtım şirketlerinin kesinti kayıtlarının yetersiz olduğunu, doğru kayıt yapamadıklarını, kontrol edilmeyeceği zannı ile verileri kendi lehlerine değiştirdiklerini denetimlerimiz sonucu ortaya çıkardık” dedi. Hizmet kalitesi yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlerin cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını hatırlatan Başkan Yılmaz şöyle dedi:

“Denetimlerimiz sahada da yoğun bir şekilde sürecek. Elektrik dağıtım şirketleri yükümlülüklerini yerine getirmez, vatandaşı mağdur ederse bu durum ceza olarak tarifeye yansıyacak. Tabii vatandaşa kaliteli hizmet sunan dağıtım şirketleri de bunun ödülünü yine tarifede bulacak.” 

GÖREVLİ TEDARİKÇİLER DE DENETLENECEK

Dağıtım şirketlerinin yanı sıra, görevli tedarik şirketleri hakkında da daha etkin inceleme ve denetim yapılacağını ifade eden EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz şunları ifade etti: 

“Bu kapsamda özellikle yüksek fatura şikayetleri, güvence bedeli iadeleri, abonelik başvurularında yaşanan sıkıntılar, tüketicilere süresinde cevap verilmemesi, serbest tüketicilerin tedarikçi değişiminde yaşadığı zorluklar gibi konular hakkında da etkin inceleme ve soruşturma süreçleri yürütülecek.”

SORUŞTURMALARA HIZ 

Bu arada, EPDK Başkanı, denetim süreçleri devam eden dağıtım ve görevli tedarik şirketleri hakkındaki soruşturma dosyalarının çok daha hızlı bir şekilde neticelendirileceğini ifade etti. 

EDAŞ’LARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 

Elektrik dağıtım şirketlerinin, kaliteli hizmet sunulması için üzerlerine düşen yükümlülüklerden bazıları şöyle:  

- Elektrik kesintilerini doğru biçimde, insan eli değmeden kaydedecek altyapıyı kurmak.

- Her bir kullanıcının yılda kaç defa ve ne kadar süreyle elektrik kesintisi yaşadığını hesaplayabilmek.

- EPDK’nın belirlediği eşik değerlerin üzerinde elektrik kesintisi yaşayan kullanıcılara ilgili tazminatları ödemek.

- Oluşan tazminatların denetlenebilmesi için eldeki kesinti verilerini ve ödeme belgelerini saklamak.

Önceki ve Sonraki Haberler