1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPDK: Şirketler devletten aldığı elektriği yüksek karlarla satmıyor

EPDK: Şirketler devletten aldığı elektriği yüksek karlarla satmıyor

EPDK, elektriği satmakla görevli tedarik şirketlerinin elektriğin sadece %20’sini devletten aldığını ve EPDK’nın belirlediği oranın üzerinde karla satmalarının mümkün olmadığını açıkladı.

EPDK: Şirketler devletten aldığı elektriği yüksek karlarla satmıyor

Enerji Günlüğü -EPDK, şirketlerin devletten ucuza aldığı elektriği vatandaşa astronomik karlar ile sattığı iddiasının doğru olmadığını açıkladı.

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu, elektrik fiyatlarına ilişkin yazılı ve görsel basının yanı sıra sosyal medyadaki yanlış yorumlara ve bilgi kirliliğine karşı bilgilendirme açıklamasında bulundu. Açıklamada, şirketlerin 32 kuruşa satın aldığı elektriği vatandaşa astronomik karlar ile sattığı iddiasının doğruyu yansıtmadığı belirtilerek, devlet sübvansiyonu ile görevli tedarik şirketlerinin (GTŞ) vatandaşa daha ucuza elektrik satmakta olduğu ve EPDK’nın belirlediği oranların üzerinde kar etmesinin mümkün olmadığı kaydedildi.

Yine, devletin bütün nihai müşterileri EÜAŞ üzerinden önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da desteklemeye devam ettiği ifade edilerek, 2022 yılında EÜAŞ’ın görevli tedarik şirketlerine ve elektrik dağıtım şirketlerine yaklaşık 60 milyar kWh elektrik satmayı düşündüğü ve bu satışta elektriği piyasa fiyatı olan 150 kuruş yerine 32 kuruşa satarak nihai tüketicileri yaklaşık 70 milyar TL desteklemekte olduğu kaydedildi.

ELEKTRİK DAĞITIM VE ELEKTRİK TEDARİK ŞİRKETLERİ AYRI

Son günlerde özellikle sosyal medyada EPDK tarafından belirlenen elektrik tarifeleri, dağıtım şirketlerinin bu süreçteki kazancı ve bu kazancın tüketicilerin elektrik faturasına etkisine yönelik gerçekle hiçbir ilişkisi bulunmayan haber ve yorumlara rastlandığı ifade edilen açıklamada, öncelikle dağıtım şirketi ile görevli tedarik şirketinin iki farklı tüzel kişilik olduğu belirtildi. Tüketicilere elektriği görevli tedarik şirketlerinin (GTŞ) sattığı, dağıtım şirketlerinin ise elektrik satışı yapmadığı elektriği taşıdığı ifade edilerek, dağıtım şirketlerinin tarifelerinin de EPDK tarafından belirlendiği kaydedilerek, EÜAŞ’ın dağıtım şirketlerine teknik ve teknik olmayan kayıp için yaptığı satışlarda fiyatın 31,8592 kuruş/kWh olduğu bilgisi verildi. Ancak söz konusu fiyatın, sadece enerji fiyatı olduğuna, fiyata herhangi bir verginin dahil olmadığına dikkat çekildi.

GTŞ’LERİN ELEKTRİK ALIM FİYATI ORTALAMA 125 KURUŞ/kWh

GTŞ’lerin nihai tüketicilere yaptığı elektrik satışının da sadece %20’sini EÜAŞ’tan 31,86 kuruşa aldıkları bilgisi verilerek, “2022 yılı için yapılan perakende satış tarifelerinde GTŞ’lerin yaklaşık 125 milyar kWh’lik bir elektrik satışı olacağı öngörülmüştür. Bu elektriğin 25 milyar kWh’lik kısmı EÜAŞ’tan 31,86 kuruşa alınacağı, geri kalan 100 milyar kWh’lik kısmı ise spot piyasadan yaklaşık 150 kuruştan alınacağı öngörülmüştür. Dolayısıyla ağırlık ortalama enerji alım fiyatı 125 kuruş/kWh civarındadır” denildi.

ŞİRKETLER, EPDK’NIN BELİRLEDİĞİ ORANLARIN ÜZERİNDE KAR ETMEZ

Açıklamada, GTŞ’lerin EÜAŞ’tan 32 kuruşa elektrik alıp sanayiye 1 TL 75 kuruş, ticarethane 2 lira 74 kuruş, hanelere 1 lira 37 kuruş (210 kWh altı), 2 lira 6 kuruş (yüksek kademe) fiyatlar ile satış yaparak %330-%546 kar yaptığı şeklindeki bilginin doğru olmadığı belirtilerek, “GTŞ’ler, düzenlenen tarife içindeki müşterilere yapacakları enerji satışından elde edecekleri kar oranı “Net Kar Marjı” ile sınırlandırılmış olup bu oran 2021-2025 dönemi için %2,38 olarak belirlenmiştir. Yani iddia edildiği gibi 32 kuruşa elektrik satın alınarak astronomik düzeyde kar elde edilmesi kesinlikle söz konusu olamaz.

Bu çerçevede GTŞ’lerin, 125 kuruşa mal ettiği elektriği mesken düşük kademeye 79, mesken yüksek kademeye 135 kuruş, sanayiye (OG) 156 kuruş ve ticarethaneye (AG) 189 kuruşa sattığı bilgisi verildi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler