1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPDK’dan elektrik fiyatlarına müdahale sinyali

EPDK’dan elektrik fiyatlarına müdahale sinyali

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrik fiyatlarındaki artışı önlemek adına 6 aya kadar gerekli önlemlerin alınacağını duyurdu.

EPDK’dan elektrik fiyatlarına müdahale sinyali

Enerji Günlüğü - EPDK, elektrik fiyat artışlarının önüne geçmek ve piyasa dengesini sağlamak için 6 aya kadar önlem alacak. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) bir açıklama yaparak, bugün yaptığı toplantıda tüketiciye yönelik enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik önemli bir karar aldığını duyurdu. Duyuruya göre EPDK, elektrikte arz güvenliği veya fiyat artışlarının tüketicilere olan etkilerinin kısa ve uzun dönemli şekilde değerlendirilmesi ile serbest piyasa yapısını bozmadan ve piyasanın işleyişine müdahale etmeden 6 aya kadar önlem alınmasını sağlayacak.

Türkiye’de hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal, yerli kömür, ithal kömür ve doğal gaz gibi birbirinden farklı kaynaklar vasıtasıyla üretilen aynı miktarda elektrik enerjisi için katlanılan maliyetlerin birbirinden oldukça farklılık gösterdiği belirtilen açıklamada, üretim kaynak maliyeti farklılıklarında yaşanan artışların serbest piyasa fiyatlarında makulün üstünde artışları da beraberinde getirebildiği kaydedildi. “Aynı ürün için bazı kaynak türlerindeki santraller maliyetlerini dahi karşılayamazken başka kaynak türlerinde aşırı oranda kârlar oluşabilmektedir” denilen açıklamada, bu durumun sadece üreticiler açısından değil ister serbest piyasadan, isterse düzenlenen tarifeden enerji alsın bütün tüketicilere fiyat artışı riski olarak yansıyabildiği ifade edildi.

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

“Bu nedenle elektrik enerjisi fiyatlarının makul olmayan değerlere ulaşmasının önlenmesi, yaşanan kaynak maliyeti artışları nedeni ile üretim yapamayan santrallerin de arz güvenliğine katkısının sağlanması ve piyasanın sağlıklı ve kesintisiz işleyişinin sürdürülebilmesi için Kanunun verdiği yetki çerçevesinde Kurumumuzun alacağı önlemlerin usulü belirlenmiştir.

Usul ve esaslar çerçevesinde arz güvenliği veya fiyat artışlarının tüketicilerimize olan etkileri kısa ve uzun dönemli olarak değerlendirilmesi sonucunda oluşan şartlar değerlendirilerek serbest piyasa yapısını bozmadan ve piyasanın işleyişine müdahale etmeden Kurumumuzun Kanunun cevaz verdiği ölçüde 6 aya kadar önlem alması sağlanacaktır. 

EPDK; Bakanlığımızla birlikte arz güvenliği başta olmak üzere elektrik enerjisi ve kaynaklarının fiyatlarını hem yurtiçinde hem yurtdışında takip etmeye devam edecek, gerekli görülmesi halinde kanun ve mevzuat kapsamında bütün önlemler alınacaktır."

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler