1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPDK`dan lisans sahiplerine: İlerle, yoksa cezalandırırım!

EPDK`dan lisans sahiplerine: İlerle, yoksa cezalandırırım!

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik üretim lisansı sahibi şirketleri, projenin ilerleme raporlarını mutlaka, eksiksiz ve...

EPDK`dan lisans sahiplerine: İlerle, yoksa cezalandırırım!

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik üretim lisansı sahibi şirketleri, projenin ilerleme raporlarını mutlaka, eksiksiz ve zamanında iletmeleri uyarısında bulundu. İletmeyen, eksik, yanlış ileten ve bunu düzeltmeyene 500 bin TL ceza var. 

EPDK, Temmuz 2013 döneminde Kurum'a sunulması gereken ilerleme raporlarına ilişkin bir duyuru yayınladı. Duyuruda, Kurum'dan lisans almış tüzel kişilerin tesis tamamlanma tarihine kadar gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında her yılın Ocak ve Temmuz ayları içinde yarı yıllık gerçekleşmeleri içerecek şekilde ilerleme raporu sunmaları gerektiği hatırlatıldı.

İLERLEMEYENE YARIM MİLYON CEZA

Duyuruda ayrıca, ilgili süre içinde herhangi bir faaliyet gösterilmemiş bile olsa, ilgili tüzel kişilerin ilerleme raporunu mutlaka hazırlayıp Kurum'a sunması gerektiğine dikkat çekildi. Aksi takdirde, ilerleme raporu hazırlama yükümlülüğünün yerine getirilmediği kabul edilerek, ilgili kişilere yaptırım uygulanabilecek.

Yeni Elektrik Piyasası Kanunu'nun ilgili hükümlerine göre, bildirimde bulunmayan, eksik ve/veya yanlış bildirimde bulunup bunu zamanında düzeltmeyenlere yarım milyon liralık para cezası uygulanabilecek.

Bu arada, söz konusu duyurunun tam metni şöyle:

Elektrik Piyasası İlerleme Raporları Duyurusu


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:

DUYURU

Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği (Yönetmelik)’nin 45 inci maddesinin üçüncü fıkrası 5 Nisan 2011 tarihli ve 27896 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle değiştirilmiş olup, yeni hüküm ile üretim faaliyeti göstermek üzere Kurumumuzdan lisans almış tüzel kişiler, tesis tamamlanma tarihine kadar gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında her yılın Temmuz ve Ocak ayları içerisinde sırasıyla yılın ilk ve ikinci yarısındaki gerçekleşmeleri Kurumumuzca belirlenen ilerleme raporu formatına uygun olarak Kurumumuza sunmakla yükümlü kılınmışlardır.

İlerleme raporları, üretim faaliyeti göstermek üzere lisans almış tüzel kişilerin lisanslarına derç edilen tesis tamamlama tarihlerine uygun olarak hazırlanan termin programları dahilinde kaydedilen gelişmelerin izlenmesine, tesis aşamasında ortaya çıkan sorunların giderilmesi ve arz güvenliği bağlamında alınabilecek önlemlere ilişkin değerlendirmelerin yapılmasına imkan tanıyacaktır.

İlerleme raporlarının bir bütün olarak değerlendirilebilmesi ve üretim faaliyeti göstermek üzere Kurumumuzdan lisans almış tüzel kişilere kolaylık sağlanması amacıyla bir format geliştirilmiş olup, Kurumumuz Internet sayfasında yayınlanmaktadır.

Yönetmeliğin 45 inci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince Kurumumuza sunulan ilerleme raporlarının incelenmesi neticesinde, lisans sahibi tüzel kişilerin ilgili mevzuat hükümleri dahilinde hareket edebilmelerini teminen aşağıdaki hususların hatırlatılmasına gerek duyulmuştur:

1. İlerleme raporu sunma yükümlülüğü, lisansın verildiği tarih ile bu tarihi takip eden ilk ilerleme raporu dönemi arasının 90 günden fazla olması halinde içinde bulunulan dönemde, aksi takdirde bir sonraki dönemde başlamakta ve tesisin tamamlandığı tarih itibarıyla sona ermektedir.

2. Üretim faaliyeti göstermek üzere Kurumumuzdan lisans almış tüzel kişiler, lisanslarına derç edilen tesis tamamlanma tarihi ile uyumlu termin programı sunmakla yükümlüdür. Yetkili kişiler tarafından paraflanmak suretiyle sunulacak termin programlarında, lisans tadili yapılmak suretiyle bir değişiklik yapılması halinde, güncellenmiş termin programının da tekrar sunulması gerekmektedir.

3. İlerleme raporları, lisanslara derç edilen tesis tamamlanma tarihine göre oluşturulmuş termin programı esas alınarak hazırlanacaktır.

4. İlerleme raporlarının her sayfası yetkili kişilerce isimleri belirtilerek imzalanacaktır.

5. İlerleme raporları, Kurumumuz internet sayfasında yayınlanan örnek ilerleme raporu formatı içeriğini kapsayacak şekilde hazırlanacaktır.

6. İlerleme raporlarının, [email protected] adresine e-posta ekinde gönderilmesi yeterli olmayıp, her yılın Ocak ve Temmuz aylarının son iş gününe kadar yazı ekinde Kurumumuz merkez evrak birimine sunulmuş olması gerekmektedir.

7. Rapor dönemi itibarıyla herhangi bir ilerleme kaydedilmemiş olması durumunda dahi, ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesini teminen, gerekçesi belirtilmek suretiyle ilerleme raporu sunulması zorunludur.

Yönetmeliğin 45 inci maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde inşaat öncesi dönemde sunulacak ilerleme raporlarından birinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından alınacak proje onayını içermesi ve Yönetmeliğin söz konusu hükmünde belirtilen süre içerisinde Kuruma sunulması gerekmektedir.

İlerleme raporu sunulmaması, ilgili mevzuat hükümlerine riayet etmeme anlamına geldiğinden, ilerleme raporu sunmayan tüzel kişiler hakkında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından Elektrik Piyasası Kanunun 11 inci maddesine göre yaptırım ve ceza uygulanabilecektir.

İlgili tüzel kişilere önemle duyurulur.

Önceki ve Sonraki Haberler