1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EPDK’dan yerli doğalgaza teşvik

EPDK’dan yerli doğalgaza teşvik

Depolama yükümlülüğünden muaf olan yerli doğalgaz üreten şirketlerden yerli doğalgaz alıp satan diğer lisans sahiplerine de bu yerli doğalgaz satışı kadar depolama muafiyeti getirildi.

EPDK’dan yerli doğalgaza teşvik

Enerji Günlüğü - Depolama yükümlülüğünden muaf olan yerli doğalgaz üreten şirketlerden yerli doğalgaz alıp satan diğer lisans sahiplerine de bu yerli doğalgaz satışı kadar depolama muafiyeti getirildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 01.10.2020 tarihli toplantısında alınan karar ile “Doğal Gaz Depolama Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar” kabul edildi.          

Yapılan başlıca önemli değişiklikler özetle;

Mevcut Usul ve Esaslara göre depolama yükümlülüğünden hâlihazırda muaf olan yerli doğalgaz üreten şirketlerden yerli doğalgaz alıp satışını yapan diğer lisans sahiplerine de bu yerli doğalgaz satışı kadar depolama muafiyeti getirildi. Böylece yerli doğalgaz üretimine verilen destek oranı arttırıldı.

Boru hatlarının ulaşmadığı ilçelere taşımalı yöntemlerle doğalgaz ulaştırılması amacıyla dağıtım şirketlerine yapılan LNG/CNG satışı da depolama yükümlülüğünden muaf tutuldu. Böylece boru hatlarının ulaşmadığı bölgelerdeki vatandaşlarımızın doğalgaz konforuna kavuşması imkânları arttırıldı.

Dağıtım şirketlerine doğalgaz satışı yapan lisans sahiplerinin yılsonu gerçekleşen satış rakamına göre değil, sene başında yaptıkları tedarik sözleşmelerinde belirtilen rakama göre depolama yükümlülüğünün hesaplanması kuralı getirildi.

Dağıtım şirketlerine doğalgaz satışı yapan tedarikçilerin satış sözleşmelerini her yıl Ocak ayı sonuna kadar Kuruma sunmaları kuralı getirildi. 

Doğal gaz ithalatçıların yükümlülük miktarının %100’ünün, toptan satıcıların yükümlük miktarının ise %80’inin kış sezonu öncesi 1 Kasım itibarıyla yer altı doğalgaz depolarında bulundurulması zorunluluğu getirildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler