1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPDK`ya VEDAŞ`a torpil davası

EPDK`ya VEDAŞ`a torpil davası

Enerji Günlüğü - Tüketici Birliği Federasyonu (TBF), kendisine verilen kayıp-kaçak hedefinin gerisinde kalan VEDAŞ’ın hedefini geçmişe yönelik olarak...

EPDK`ya VEDAŞ`a torpil davası

Enerji Günlüğü - Tüketici Birliği Federasyonu (TBF), kendisine verilen kayıp-kaçak hedefinin gerisinde kalan VEDAŞ’ın hedefini geçmişe yönelik olarak revize eden EPDK hakkında suç duyurusunda bulundu.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici Güvenliği Derneği (TGDER) Genel Başkanı Murat Köse konuyla ilgili olarak açıklama yaparak, 31.08.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan EPDK kararı ile ülkemizde halen faaliyet gösteren yirmibir elektrik dağıtım firmasından biri olan Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ. (VEDAŞ) lehine, diğer yirmi dağıtım firması ve milyonlarca tüketici aleyhine yeni bir durum oluşturulduğu için suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.

Açıklamada, anılan karara göre, kendisine verilen kayıp-kaçak hedefinin gerisinde kalan VEDAŞ’ın oluşan zararı karşılaması gerekirken, firma tarafından EPDK’ya yapılan başvuru ile “mücbir sebep” gerekçesiyle kayıp-kaçak hedefinin revize edilmesinin istendiği, EPDK tarafından firmanın bu istemi olumlu karşılanarak, kayıp kaçak hedefi geçmişe yönelik olarak revize edildiği belirtilerek, şu açıklamalar yapıldı:

"Buna göre; 2013 için % 31,84, 2014 % 26,45, 2015 için % 21.97 olan kayıp-kaçak hedefleri, 2013 için % 38,33, 2014 için % 52,10, 2015 için % 59,68’e revize edilmiştir.

EPDK bu kararı ile verilen hedefi tutturmak için yatırım yapmayan, gerekli mücadeleyi vermeyen VEDAŞ’a torpil geçmekte, bir yandan yirmibir firma arasındaki rekabet ortamını haksız olarak sonlandıracak bir uygulamanın önünü açmakta, öte yandan ve daha önemlisi firmanın tutturamadığı kayıp-kaçak bedeli nedeniyle oluşan faturayı tüketicinin sırtına yüklemektedir.

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından TBMM’nde verilen soru önergelerine verilen çok sayıdaki yanıtta, 2015 yılından itibaren kayıp-kaçak hedeflerine ulaşılarak, tüketicinin sırtındaki yükün azalacağı belirtilmiş olmasına rağmen, 38 milyon tüketiciye yansıması gereken indirim yerine, yeni bir fatura çıkarılmış olmaktadır.

Yine kayıp-kaçak hedeflerini yerine getiremeyen diğer bazı firmalar da, bu kararı emsal göstererek kayıp-kaçak hedeflerinin geriye doğru revize edilmesini isteyecek ve sonuçta elektrik kullanan tüketici için fatura daha da ağırlaşacaktır.

Hukukun temellerinden olan “geçmişe yürürlü olmama” ilkesini ayaklar altına alan, adı “hedef” olan bir rakamın geriye doğru revize edilmesi gibi skandal karara imza atan EPDK üyeleri hakkında, görevi kötüye kullanma ve kuruluş yasasına aykırı davrandıkları düşüncesiyle Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz."

Önceki ve Sonraki Haberler