1. HABERLER

  2. PETROL

  3. EPGİS: Akaryakıtçılar bankaların fahiş faizinden korunmalı

EPGİS: Akaryakıtçılar bankaların fahiş faizinden korunmalı

Enerji Günlüğü - EPGİS, bankaların fahiş faiz dayatmasıyla iflas ile karşı karşıya olan akaryakıt sektörünü devletin korumaya alması gerektiğini...

EPGİS: Akaryakıtçılar bankaların fahiş faizinden korunmalı

Enerji Günlüğü - EPGİS, bankaların fahiş faiz dayatmasıyla iflas ile karşı karşıya olan akaryakıt sektörünü devletin korumaya alması gerektiğini açıkladı.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, ülke ekonomisinin atar damarı diyebileceğimiz bir sektör olan akaryakıt sektörünün bankaların fahiş faiz dayatmasıyla iflas ile karşı karşıya gelmiş durumda olduğuna dikkat çekerek, Eşel Mobil Sistemi ile vatandaşları olası çok yüksek akaryakıt fiyatlarına karşı koruma altında alan Devletin bu mekanizmayı yürüyen ayağı olan  İstasyoncuları da Bankaların adaletsiz faiz dayatmalarına karşı korumaya alması gerektiğini belirtti. 

Açıklamada, “Gün itibari ile Dağıtıcı ve bayinin toplam karı Brüt %10.8 olan akaryakıt sektöründe en basit paylaşımda yani % 50-50 paylaşımda bayiye kalan % 5.4 oranındaki brüt kar, bankaların POS işlemlerine aldığı ertesi gün komisyon oranlarını %2.50 ile 2.90 aralığa kadar çekmesi ile İstasyoncuya kalan % 5.4 brüt kar daha başka kalemlere bakamadan % 2.90 a kadar düşmüştür.

Yani artık deniliyor ki Brüt %2.90 kar marjı ile ayrıca kullandığın diğer kredileri öde, Maaş ve SGK primlerini öde, Yüzünü göremediğin mecburi sorumlu müdürlerin ( LPG sorumlu müdür, TMGD, İGU)  maaşlarını öde, İstasyonun Elektirik,  tlf, su faturalarını öde. Bir de kalan olursa da  bununla hayatını idame ettir.

Adeta İstasyoncuların % 50 ortağı haline gelen bu bankalar artık Bankacı değil yasal Tefeci haline gelmişlerdir nazarımızda. 

Çok acil bir şekilde Sektöre özel adil bir faiz ve POS komisyon oranı tespit edilmeli ve hayata geçirilmelidir. 

EPDK’nın da artık sektöre can suyu vermek adına kar marjlarını yıllık en az enflasyon oranında artışa onay vermesi elzem hale gelmiştir.” denildi.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler