1. HABERLER

  2. PETROL

  3. EPGİS: Benzin zamları istasyoncuyu linç ettiriyor

EPGİS: Benzin zamları istasyoncuyu linç ettiriyor

Enerji Günlüğü - EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, son zamların akaryakıtta bayi karını yüzde 5’e kadar düşürdüğünü belirterek, bu fiyatlama modeli...

EPGİS: Benzin zamları istasyoncuyu linç ettiriyor

Enerji Günlüğü - EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, son zamların akaryakıtta bayi karını yüzde 5’e kadar düşürdüğünü belirterek, bu fiyatlama modeli ve düşük karların istasyoncuları ticari olarak linç etmek anlamına geldiğini öne sürdü.  

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, son aylarda akaryakıt ürünlerine peşpeşe gelen zamlar konusunda bir açıklama yaptı. Zamların etkisiyle yükselen akaryakıt fiyatlarından istasyoncuların da şikayetçi olduğunu belirten Aktaş “Her gelen zam bizim için kârlarımızın düşmesi ve ek sermaye ihtiyacı demek” diye konuştu. 

Aktaş, son zamlardan sonra ana dağıtım firması ve bayinin toplam brüt kârının yüzde 13’ten yüzde 9.8’e düştüğünü belirten Aktaş şöyle devam etti: 

"Kâr marjı kuruş bazında sabit. Bu yüzden fiyatlardaki her artı, kâr oranımızı azaltıyor. Bir de bu kar dağtıcı ve bayi arasında paylaşılıyor. İstasyoncular açısından en iyimser durum kârın yarı yarıya paylaşımı. Böle bir durumda bile bayinin kârı brüt yüzde 5'e geriledi. Buna karşılık bayilerin masraf kalemleri enflasyondan daha fazla arttı.” 

BANKALARDAN DA DERTLİ 

Bankaların yükselen faiz oranlarını istasyonlara yansıttığına işaret eden Fesih Aktaş şöyle devam etti: 

“Bu masraflarla ticari hayatımızı idame etmemiz mümkün değil. Dağıtıcıların ve bayilerin bu karlılık oranları ile yatırım yapma imkanı olmadığı gibi hayatta kalma imkanı da kalmadı. EPDK'nın 2015 yılında belirlediği yeni formülasyon ile Cent bazında hesaplayıp TL'ye çevirdiği ve o günden beri TL bazında maktu olarak sabit tutulan kâr oranımızın ivedilikle artırılması zorunludur. Devletin isimsiz vergi tahsildarlığı görevini yerine getiren istasyonlar ve dağıtıcıların 2015'ten beri sabit kalan kâr marjı sorunu çözüme kavuşmadığı takdirde, zaten vergisel akaryakıt kaçakçılığı yapanlar yüzünden boğulmak üzere olan namuslu sektör temsilcileri işyerlerinin kapısına kilit vurmak zorunda kalacaktır."

GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLMEKTEN USANDIK

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıt fiyatlama mekanizmasında hiçbir şekilde söz hakkı bulunmayan dağıtıcı ve bayilerin adeta günah keçisi ilan edilmesinden bıkıp usandıklarını belirterek, "Zam haberlerinin duyulmasıyla, bayiler fiyat artışlarını pompaya yansıtmadan saatler önce istasyonlara koşan araç sahipleri nedeniyle tanklarda bulunan mevcut akaryakıtı süratle tüketiyor. Bu nedenle akaryakıt bulamayan bazı tüketiciler, istasyonun fotoğrafını sosyal medyada yayınlayarak adeta linçe tevessül etmektedir. Zamlarla hiçbir ilgisi olmayan bayileri bu fiyatlama mekanizması ve bu kar marjlarıyla ticari olarak linç etmeyi durdurun" diye tepki gösterdi. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler