1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPİAŞ 60 milyon lira sermaye ile kurulacak

EPİAŞ 60 milyon lira sermaye ile kurulacak

Enerji Günlüğü - Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır, Enerji Piyasası İşletme AŞ'nin 60 milyon lira sermaye...

EPİAŞ 60 milyon lira sermaye ile kurulacak

Enerji Günlüğü - Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır, Enerji Piyasası İşletme AŞ'nin 60 milyon lira sermaye ile kurulacağını açıkladı.

Kemal Yıldır, ICCI 2014 Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nın İstanbul'daki hazırlık toplantısına katıldı. Yıldır, burada yaptığı konuşmada, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) kuruluş aşamaları hakkında son bilgileri paylaştı.

KISA SÜREDE TAMAMLANACAK

Kemal Yıldır, EPİAŞ ana sözleşmesinin Mart 2013 tarihinde çıkan Elektrik Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde hazırlanmasının öngörüldüğünü, ana sözleşmenin ticaret siciline tescil ve ilanı ile faaliyete geçeceğini hatırlattı. Ancak bu sürecin halen devam ettiğini belirten Yıldır, çalışmaların kısa bir zaman sonra tamamlanacağını belirtti.

EPİAŞ'TA 60 MİLYON HİSSE

EPİAŞ’ın sermayesinin 60 milyon TL olduğunu belirten Yıldır, bu tutarın her biri 1 TL itibari değerde 60 milyon adet paya bölündüğünü aktaran Yıldır şöyle devam etti:

"EPİAŞ’ın yüzde 30 hissesi TEİAŞ’e, yüzde 30 hissesi Borsa İstanbul’a geri kalan yüzde 40 hissesi ise EPİAŞ’ta yer alacak piyasa katılımcıları özel şirketlere ait olacak şekilde düzenlenecek. EPİAŞ Yönetim Kurulu’nun bir üyesi bağımsız, 2 üyesi TEİAŞ’tan, 2 üyesi Borsa İstanbul, 2 üyesi de pay sahibi piyasa katılımcıları tarafından aday gösterilen toplam 7 üyeden oluşacak vemünhasıran gerçek kişiler arasından Genel Kurul tarafından seçilecektir." 

TEİAŞ VE BİST YÜZDE 30'AR PAY ALACAK

Kemal Yıldır, EPİAŞ'ın kuruluşunda oluşturulan 60 milyon eşit paydan TEİAŞ'ın yüzde 30, Borsa İstanbul'un (BIST) yüzde 30 ve piyasa katılımcılarının da yüzde 40 oranıyla temsil edileceğini söyledi. Yıldır, Enerji Borsası'nın kurulmasıyla Türkiye'nin enerji konusunda uluslararası bir enerji fiyatı mekanizmasının odağında yer alacağını anlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler