1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ersan Petrol Maraş'ta rafineri kuracak

Ersan Petrol Maraş'ta rafineri kuracak

Enerji Günlüğü - Ersan Petrol, Kahramanmaraş'ta günde 30 bin varil yerli ve Kerkük petrolünün işleneceği bir rafineri kurmayı planlıyor. 1962 yılında...

Ersan Petrol Maraş'ta rafineri kuracak

Enerji Günlüğü - Ersan Petrol, Kahramanmaraş'ta günde 30 bin varil yerli ve Kerkük petrolünün işleneceği bir rafineri kurmayı planlıyor. 

1962 yılında tamamı yerli sermaye ile kurulan Türkiye’nin ilk özel petrol arama, üretim ve rafineri şirketi Ersan Petrol Sanayii A.Ş., 24.10.1967 tarihinde BT/821 hak sıra numaralı Tasfiyehane Belgesini alarak başladığı rafineri kurma çalışmalarına nihayet başlıyor. Şirket, Kahramanmaraş İli, Pazarcık İlçesi, Nefsidoğanlı Mahallesi’nde, Narlı Rafinerisi projesi sahası üzerine hem yurtiçi hem de Kerkük ham petrolünü işleyen yeni bir rafineri inşa edilmesi planlanıyor.

637.097.000 Euro bedelli proje kapsamında günde 30 bin varil petrolün tek kademede işlenmesi planlanıyor. Rafineri projesi ile motor yakıtları üretmek, yerel ihtiyaçları ve ihracat taleplerini karşılamak amaçlanıyor. Kurulması planlanan rafinerinin yılda 345 gün kesintisiz olarak çalışması planlanıyor.

Grassroot rafinerinin Türkiye ve Ortadoğu pazarlarına uygun petrol ürünleri üretimi yapması planlanıyor. Tesisin ana ürünleri Dizel Euro V, Benzin Euro V ve Jet A1 şartnameleri ile uyumlu olacak.

İNŞAAT AŞAMASINDA 3000 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Projenin inşaat aşamasında 2500-3000 kişi, işletme aşamasında ise 500-540 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Projenin inşaat aşamasının 30 ay sürmesi planlanırken, proje ömrü 49 yıl olarak tasarlanıyor.

PROJE HAKKINDA HALK BİLGİLENDİRİLECEK

Proje ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açıldı. Projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 30/03/2017 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek. 

ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilecekler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler