1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Erzurum canlı hayvan pazarının enerjisi güneşten

Erzurum canlı hayvan pazarının enerjisi güneşten

Enerji Günlüğü (SolarTR2016) - Erzurum Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Cem Çil, Erzurum'da kuracakları canlı hayvan pazarı ve borsasının enerji...

Erzurum canlı hayvan pazarının enerjisi güneşten

Enerji Günlüğü (SolarTR2016) - Erzurum Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Cem Çil, Erzurum'da kuracakları canlı hayvan pazarı ve borsasının enerji ihtiyaçlarını, burada yer alacak güneş panellerinden sağlayacaklarını belirtti.

Çil, SOLAR TR2016 konferansında yaptığı konuşmada, Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin yenilenebilir enerji alanında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Çil, Erzurum'da 3 bin büyükbaştan oluşan canlı hayvan pazarı ve borsası kuracaklarını, burada yer alacak güneş panelleri ile 800 kilovat enerji sağlayacaklarını belirtti.

Çil, ''100 milyon liralık bir yatırım. Büyük ahırlar, hizmet binası, sosyal tesisler ve otel var. Buranın enerji giderini güneş enerjisi ile sağlayacağız. Ayrıca Fuar ve kongre merkezi projemizde 1.4 megavat çatı sistemi uyguladık'' dedi.

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAMIZ GEREK

Bursa Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu ise belediye olarak yenilenebilir enerji üretim kooperatifi kurduklarını belirtti.

Kayaoğlu, ''Artık Danimarka'yı, Almanya'yı, Hollanda'yı örnek olarak göstermekten bıktım. Bizim de elimizi taşın altına koymamız gerek'' dedi.

Kooperatifin 7 kişi ile kurulduğunu, şu anda 200 üyeye ulaştıklarını ifade eden Kayaoğlu, kendi çalışan personellerinden 1001 kişiyi üye yapmayı planladıklarını, nihai olarak da 10 bin üyeyi hedeflediklerini kayedetti. Kayaoğlu, kooperatifin kuruluş nedeninin dışa bağımlılığı azaltmak, karbon emisyonunun azaltılması ve çevrenin korunması olduğunu söyledi.  

YENİLENEBİLİR ENERJİ CİDDİ DEĞER YARATIYOR

Demir Enerji Firması'ndan Caner Demir de yerel yönetimlerin yenilenebilir enerji kaynaklarının hayata geçirilmesindeki rolü hakkında bilgi verdi. 

Demir, yerel yönetimlerin kentin enerji akışlarını ve sera gazı emisyonlarını ölçmesi, izlemesi, daha sonra da eylem planları hazırlaması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de yerel yönetimlerde ilk iklim eylem planının Gaziantep'te hazırlandığını belirten Demir, bunu İzmir, Antalya, Bornova, Seferihisar belediyelerinin takip ettiğini ifade etti. 

Demir, Almanya'da yerel yönetimler tarafından yapılan yenilenebilir enerji yatırımlarının ciddi değer yarattığını,  ABD'de 900 enerji kooperatifinin tüm ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 12'sini ürettiğini kaydetti. Demir, ''Rüzgar üretim kapasitesinin yüzde 80'ine Danimarkalı aileler sahip. Bu bizlere de güzel örnek olabilir'' dedi.

Fatma METİN – Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler