1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Eylül’de petrol piyasalarında ikiz zirve

Eylül’de petrol piyasalarında ikiz zirve

Enerji Günlüğü - Küresel petrol arzı Eylül’de günlük 100 milyon varili aşarak son bir yılın en yüksek seviyesini görürken, petrol talebinin...

Eylül’de petrol piyasalarında ikiz zirve

Enerji Günlüğü - Küresel petrol arzı Eylül’de günlük 100 milyon varili aşarak son bir yılın en yüksek seviyesini görürken, petrol talebinin de bu yıl günlük ortalama 99 milyon 200 bin varili bulması bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) 2018 yılı Eylül ayı petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol arzı ve talebi Eylül’de yeni zirvelere oldukça yaklaştı. Rapora göre OPEC'in toplam petrol üretimi geçen ay günlük 39 milyon 760 bin varil düzeyinde gerçekleşirken, OPEC dışı ülkelerin petrol üretimi ise toplamda 60 milyon 540 bin varil oldu. Böylece, küresel petrol arzı Eylül’de 100 milyon 300 bin varile ulaştı.  

Eylülde OPEC içinde günlük bazda en fazla üretim artışını sırasıyla Libya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Nijerya sağlarken, İran üretimini en çok düşüren ülke oldu. İran'ın günlük petrol üretimi 180 bin varil azalarak 3 milyon 450 bin varile geriledi. Venezuela'da da günlük petrol üretimi 20 bin varil azalarak 1 milyon 230 bin varile düştü.

PETROL TALEBİ GÜNDE 99.2 MİLYONU BULACAK

Bu yıl küresel petrol talebinin ise günde ortalama 99 milyon 200 bin varili bulacağı, 2019'da ise 100 milyon 500 bin varile yükseleceği öngörülüyor. 

Bu yıl petrol talebinde 34 milyon 900 bin varille Asya Pasifik ülkeleri başı çekerken, bu ülkeleri 31 milyon 900 bin varille Amerika kıtası ve 15 milyon varille Avrupa izleyecek. 

ARTAN TALEP PİYASAYI ZORLAYABİLİR

IEA, piyasanın artan global taleple başa çıkmakta zorlanarak baskı altına girebileceği uyarısında bulundu. Global petrol talebinin 100 milyon varil/gün civarında olduğunu ve atıl kapasitenin talebin yüzde 2'si civarına düştüğünü belirten IEA, atıl kapasitenin daha da düşmesinin beklendiğini belirtti. 

Mayıs ayından bu yana OPEC, Rusya ve ABD gibi üreticilerin katkısı ile global petrol arzının 1,4 milyon varil/gün arttığını belirten IEA, arz artışının 735 bin varil/günlük bölümünün OPEC'ten geldiğini, İran ve Venezuela'nın üretimlerinde düşüşün Ortadoğu ve Afrika'daki OPEC üyeleri tarafından telafi edildiğini de vurguladı.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler