1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Fackrell: Türkiye’nin Doğal Gaz talebi 2035’e kadar yüzde 60 artacak

Fackrell: Türkiye’nin Doğal Gaz talebi 2035’e kadar yüzde 60 artacak

Enerji Günlüğü -BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell, Türkiye’nin Doğal Gaz talebi 2035’e kadar yüzde 60 artacağını söyledi.Hazar Strateji Enstitüsü...

Fackrell: Türkiye’nin Doğal Gaz talebi 2035’e kadar yüzde 60 artacak

Enerji Günlüğü -BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell, Türkiye’nin Doğal Gaz talebi 2035’e kadar yüzde 60 artacağını söyledi.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından organize edilen“Türkiye’nin Enerji Merkezi Olma Yolunda TANAP Projesinin Rolü” konulu yuvarlak masa toplantısında konuşan BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell, Türkiye'dedoğal gaz talebinin 2035'e kadar yüzde 60 artacağını belirterek, TANAP ve Güney Gaz Koridoru'nun, bu gaz talebini karşılamak için tanımlandığını söyledi.

AB'DEKİ ENERJİ TALEBİ 2035 YILINDA YÜZDE 6 DÜŞECEK

BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell ise yaptığı konuşmada Avrupa’daki gaz talebi ve TANAP’ın ilerleme aşamalarına değindi. Fackrell, AB'deki enerji talebinin 2035 yılında yüzde 6 düşeceğini ancak, doğal gaz talebinin yüzde 17, enerji ihtiyacının ise yüzde 9 artacağını, yenilenebilir enerji payını yüzde 13'den yüzde 34'e çıkaracağını vurguladı.

Fackrell, "Avrupa'daki denklemde yenilenebilir enerji gittikçe daha fazla pay almakta... 2035 yılında doğal gaz kömürün yerini alacak. Buradaki anahtar nokta şu, 2035 yılında doğal gaz üretimi AB'de yüzde 46 oranında düşüyor. AB gittikçe daha büyük bir doğal gaz ithalatçısı olacak" dedi. Türkiye'de de doğal gaz talebinin 2035'e kadar yüzde 60 artacağını belirten Fackrell, TANAP ve Güney Gaz Koridoru'nun, bu gaz talebini karşılamak için tanımlandığını aktardı.

2014 YILI TANAP AÇISINDAN ÖNEMLİ

Fackrell, 2014 yılının TANAP açısından önemli olduğuna dikkat çekerek, "Nihai yatırım kararını verdik. 2014 yılında da son derece önemli gelişmeler olacak. İlk olarak ikinci çeyreğin başında temel mühendislik ve dizayn çalışmaları bitecek, daha sonra maliyet ve takvim tahmini bitecek. Detaylı mühendislik ve tasarım konularına da 2014 yılında girilecek. Son olarak da uzun vadeli sözleşmeler yapılacak" şeklinde konuştu. Bu yıl “BP Enerji Görünümü 2035” adlı bir rapor yayınladıklarını hatırlatan Fackrell, kaya gazının ise Avrupa’ya büyük bir etkisi olacağına inanmadıklarını, yeterli sayıda tedarik sağlayacağını düşünmediklerini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler