1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Fell: Yeni bir iklim stratejisi yaratılmalı

Fell: Yeni bir iklim stratejisi yaratılmalı

Enerji Günlüğü -Energy Watch Group Başkanı ve Küresel %100 Yenilenebilir Enerji Kampanyası ElçisiHans Josef Fell, global ısınmanın ağır maliyetlerine...

Fell: Yeni bir iklim stratejisi yaratılmalı

Enerji Günlüğü -Energy Watch Group Başkanı ve Küresel %100 Yenilenebilir Enerji Kampanyası ElçisiHans Josef Fell, global ısınmanın ağır maliyetlerine dikkat çekerek yeni bir iklim stratejisi yaratılması gerektiğini söyledi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi tarafından Harbiye Askeri Müze ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Elektrik Elektronik Mühendisliği Kongresi'nde (EEMKON 2015) % 100 Yenilenebilir Enerji Mümkün mü? oturumunda konuşan Energy Watch Group Başkanı, Küresel %100 Yenilenebilir Enerji Kampanyası ElçisiHans Josef Fell, global ısınmanın ağır maliyetlerinin kabul edilemez olduğunu belirterek, yeni bir iklim stratejisi yaratılması gerektiğini söyledi.

Fell, mültecilik sorununun kaynağının da fosil yakıt kullanımından kaynaklanan iklim değişikliği ile gelen yoksulluk olduğunu ifade ederek, 330 ppm karbondioksit salımı hedefli bir küresel soğuma stratejinin hedeflenmesi gerektiğini ve dünyada bu stratejinin mümkün olduğunu söyledi.

Strateji yanında politikalara da ihtiyaç olduğunu ifade eden Fell, "Global soğuma hareketine ne kadar çok insan inanırsa amacımıza o kadar hızlı ulaşırız" dedi.

TÜRKİYE NEDEN NÜKLEERDE ISRAR EDİYOR ANLAMIYORUM

Fosil yakıt çağının bittiğini ama çoğunluğun henüz bunu farketmediğini söyleyen Fell, Almanya'da Grafenrheinfeld nükleer santralinin 2015 Haziran'ında kapandığını ve bundan son derece mutlu olduğunu kaydetti. Türkiye'nin neden nükleerde ısrar ettiğini anlamadığını ifade eden Fell, "Nükleer santral projeleri yüksek maliyetleri nedeniyle birçok yerde iptal edildi. Türkiye gibi çok parası olan ülkeler nükleere yatırım yapıyor" ifadesini kullandı.

Fell, Türkiye'de de yenilenebilir enerjiye alım garantisi (feed-in-tariff) teşvikinin uygulandığını ama detaylara bakıldığında yeterli olmadığını kaydetti.

WEO ve IEA örgütlerinin yenilenebilir enerji öngörüleri ile ilgili detaylı bilgiler veren ve bu öngörülerin aşıldığına dikkat çeken Fell, büyük enerji şirketlerinin iflas etmemek için yenilenebilir enerji yatırımları yaptığını ifade ederek, buna da Alman enerji şirketiE.ON'u örnek gösterdi.

ÇORAK TOPRAKLAR KULLANILMALI

Türkiye'nin de çok miktarda sahip olduğu tarıma elverişli olmayan çorak toprakların biochar gibi ürünlerle zenginleştirilebileceğini ifade eden Fell, dünya genelinde çorak toprakların yüzde 20'sinin bu şekilde yeşillendirildiğinde dünyanın mineral petrol ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler