1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Filistin elektrik sorununa çözüm arıyor

Filistin elektrik sorununa çözüm arıyor

Enerji Günlüğü - Filistin hükümeti,İsrail saldırılarında zarar gören elektrik şebekesinin onarılması ve elektrik santralinde kullanılan yakıtın...

Filistin elektrik sorununa çözüm arıyor

Enerji Günlüğü - Filistin hükümeti,İsrail saldırılarında zarar gören elektrik şebekesinin onarılması ve elektrik santralinde kullanılan yakıtın vergiden muaf tutulması için çalıştığı kaydedildi.

Filistin uzlaşı hükümetinin Ramallah’taki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yayımlanan yazılı açıklamada, İsrail saldırılarında zarar gören elektrik şebekesinin onarılması ve elektrik santralinde kullanılan yakıtın vergiden muaf tutulması için yoğun mesai harcandığı kaydedildi.

Aylık elektrik faturalarının hükümet tarafından üstlenildiği belirtilen açıklamada, elektrik santrali için 3 bin 194 metreküp yakıt temin edildiği, buna ek olarak bu aydan başlayarak Mısır’dan 2 bin metreküp yakıt getirildiği ifade edildi.

Açıklamada, elektrik krizinin kalıcı şekilde çözümü çerçevesinde elektrik santraline doğalgaz boru hattı yapımı için hükümetin Katar ile işbirliği çabalarını sürdürdüğü bildirildi.

HAMAS KOMİTE KURULACAĞINI AÇIKLADI

Öte yandan, Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri tarafından yapılan açıklamada, Ulusal ve İslami Güçler Komitesi’nin (Filistin direniş örgütleri topluluğu), elektrik şirketi ve uzlaşı hükümetinden 2 bakanla elektrik krizinin takibi, hafifletilmeye çalışılması ve stratejik çözüm bulunması için bir komite kurulması konusunda anlaştığı kaydedildi.

Elektrik idaresi pazar günü, İsrail’in Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı’nı kapatması nedeniyle yakıtın tükendiğini ve Gazze Şeridi’ndeki tek elektrik santralinin durduğunu açıklamıştı. Gazze Şeridi’nde bazı bölgelere de günde yalnızca 4 saat elektrik veriliyor.

İsrail yönetiminin, yaklaşan Yahudi bayramları dolayısıyla Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun sınır kapılarını cuma gününden itibaren 5 gün kapatma kararı aldığı bildirilmişti. Enerji ve Doğal Kaynaklar Kurumu, Kerm Ebu Salim’in kapatılması sonucu bu kapıdan ithal edilen akaryakıtla çalışan santralin 5 gün çalışmayacağını belirtmişti.

Yıllardır İsrail’in ablukası altındaki Gazze’nin ihtiyacı olan yaklaşık 400 megavat elektriğin sadece 212 megavatı karşılanabiliyor. İsrail tarafından 120, Mısır’dan 32 megavat elektrik sağlanırken akaryakıt sıkıntısı nedeniyle sık sık enerji üretimine ara veren Gazze’deki santralden yalnızca 60 megavat elektrik elde edilebiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler