1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Fransa ve Bulgaristan nükleer enerji iş birliğini pekiştiriyor

Fransa ve Bulgaristan nükleer enerji iş birliğini pekiştiriyor

Bulgaristan ve Fransa, nükleer inşaat programları, küçük modüler reaktörler ve Avrupa tedarik zincirinin geliştirilmesi alanları da dahil olmak üzere nükleer enerji alanında işbirliği yapacak.

Fransa ve Bulgaristan nükleer enerji iş birliğini pekiştiriyor

Enerji Günlüğü - Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ve Bulgaristan Enerji Bakanı Rumen Radev, nükleer inşaat programları, küçük modüler reaktörler ve Avrupa tedarik zincirinin geliştirilmesi alanları da dahil olmak üzere nükleer enerji alanında ikili işbirliği kurma yönünde bir niyet beyanı imzaladı.

Paris'te imzalanan deklarasyonda, Avrupa Nükleer İttifakı'nın iki üyesinin, İttifakın bir parçası olarak Avrupa Birliği içinde nükleer enerjiyi teşvik etme işbirliğine devam ettiği kaydedildi. Ayrıca iki ülke nükleer enerji alanında ikili işbirliği kurma taahhüdünde bulundu.

İŞBİRLİĞİNİN GENİŞLETİLMESİNE AÇIK KAPI

Açıklamada, anlaşmanın her iki taraf için de yasal olarak bağlayıcı olacak şekilde tasarlanmadığı, ancak düzenli bilgi alışverişleriyle işbirliğini güçlendirmeyi amaçladığı ve işbirliğinin karşılıklı anlaşma yoluyla genişletilmesi için kapıyı açık bıraktığı belirtiliyor.

İŞBİRLİĞİNİN KAPSAMI

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire yaptığı açıklamada, Bulgaristan ile işbirliğini nükleer enerji alanında tedarik zincirinde işbirliği ve beceri geliştirme de dahil olmak üzere diğer alanlara da yaymak istediklerini belirterek, “Bu işbirliği, diğer konuların yanı sıra, iki ülkede öngörülen nükleer inşaat programları, küçük modüler reaktörler veya ileri teknoloji reaktörler gibi yeni teknolojilerin analizi, Avrupa tedarik zincirinin geliştirilmesi, yakıt döngüsü, nükleer enerji ve iki ülke içindeki nükleer eğitim kurslarının güçlendirilmesiyle ilgili olacak” dedi.

“YEŞİL BİR GELECEĞ DAİR ANLAYIŞIMIZI DA PAYLAŞACAĞIZ”

Bulgaristan Enerji Bakanı Rumen Radev ise yaptığı değerlendirmede, “Bulgaristan ile Fransa arasında nükleer alanda teknoloji, eğitim ve öğretim programlarına ilişkin bilgi birikimini paylaştığımızda, bu aynı zamanda geleceğe ilişkin anlayışımızı ve ayrıca güvenliğimiz ve rekabet gücümüz, gerçek baz yüke dayalı, güvenli, güvenilir ve bize sürdürülebilir, rekabetçi olma ve ekonomilerimizi mümkün olan en iyi şekilde geliştirme şansı veren düşük karbonlu enerjiye dayalı yeşil bir geleceğe dair anlayışı da paylaştığımız anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler