1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Fransa ve Polonya’dan `AB enerji birliği` teklifi

Fransa ve Polonya’dan `AB enerji birliği` teklifi

Enerji Günlüğü - Fransa ve Polonya, doğalgazda Rusya’ya bağımlılığı azaltmak amacıyla AB ‘enerji birliğini’ kurma teklifi sundular.Paris’te...

Fransa ve Polonya’dan `AB enerji birliği` teklifi

Enerji Günlüğü - Fransa ve Polonya, doğalgazda Rusya’ya bağımlılığı azaltmak amacıyla AB ‘enerji birliğini’ kurma teklifi sundular.

Paris’te bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, yaptıkları ortak açıklamada amaçlarının ‘Avrupa’nın enerji politikalarında daha bağımsız, daha uyumlu ve daha çok işbirliği içinde olmasını sağlamak’ olduğunu söyledi. Hollande, ‘Avrupa enerji topluluğuna’ doğru ilerlemek için diğer üye ülkelere altı maddeli bir plan sunduklarını belirtti.

Tusk, AB’nin Ukrayna’daki kriz sebebiyle ‘kritik bir durumda’ olduğunu söyledi ve tekliflerinin, tüm AB ülkelerinin çıkarına olacağını kaydetti. Polonya lideri, AB’nin bundan böyle Rus doğalgazına bu kadar bağlı kalamayacaklarını dile getirdi.

Avrupa’nın ABD veya Avustralya’dan sıvılaştırılmış doğalgaz alabileceğini belirten Tusk, Akdeniz’in güneyindeki ülkelerin de ciddi tedarikçiler olabileceğini belirtti.

Tusk, Fransa ile birlikte sundukları tekliflerin AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un desteğini aldığını, Avrupa Komisyonu’nun da Haziran ayındaki zirve için çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Ukrayna’daki krizin ardından AB liderlerinin, Haziran ayındaki zirvelerinde ortak enerji politikalarını görüşmesi sırasında bu konunun da kapsamlı olarak ele alınması bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler